Ugrás a tartalomra

Figyelemfelhívás és jótékonysági akció

Vajdaságban évente mintegy tízezer új rákos beteget jegyeznek fel. Ha időben felismerik a betegség jeleit, azzal akár életet is menthetnek. Erre szeretné felhívni a polgárok figyelmét a Vajdasági Rákellenes Egyesületek Szövetsége is, amely a vajdasági parlamentben jótékonysági rendezvényt szervezett.    

A Vajdasági Rákellenes Egyesületek Szövetsége a fiatalokat is bekapcsolta a rák elleni küzdelembe. Rajzpályázat és előadások révén szeretné felhívni a figyelmet a halálos betegségre. Míg a skandináv országokban a rákos megbetegedések számát mintegy 30-40 százalékkal csökkentették, addig Vajdaságban minden évben tízezerrel nő a daganatos betegek száma. Tartományunkban összesen 30 szűrővizsgálatra alkalmas mammográf készülék található.

Prof. Dušan Radulović, onkológus, Vajdasági Rákellenes Egyesületek Szövetsége: „A gond az, hogy kevés a képzett radiológusunk. Az, aki specializációt fejezett be és egy rövid képzésen vett részt, nem végezheti önállóan a munkáját. Az eredmények leolvasása nagyon összetett, egy laikus számára úgy tűnik, egyszerű feladat, de nem az. Tapasztalatra és komolyabb képzésre van szükség.”

A jótékonysági rendezvény védnöke Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke volt. „A rák szó úgy hangzik, mint egy ítélet. Ez egyfajta parancs a távozásra, a szeretteinktől való elszakadásra. Amikor az ember ezt megéli, amikor ezzel személyesen találkozik, érintetté válik, akkor a mindennapi problémák másodrendűvé válnak és elvesztik értelmüket.”

Térségünkben a legelterjedtebb betegség a mell- és méhnyakrák, de a végbél- és tüdőrák is gyakran jelentkezik. Hogy csökkentsék a daganatos betegek számát, az embereknek részt kellene venniük a korai szűrővizsgálatokon. A Vajdaságban élő lakosoknak csupán 30 százaléka megy el a megelőző szűrővizsgálatokra.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt