Ugrás a tartalomra

Falunapot ünnepeltek a kishegyesiek

„Keresnünk kell egymást, és újra megtalálni”

Szombaton este a falunapi ünnepi műsor keretében beszámoló hangzott el az elmúlt év történéseiről, valamint átadták az elismeréseket azoknak, akik a legtöbbet tették a közösség érdekében. A nagyszámú vendég között ott volt Pirityné Szabó Judit, a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának kapcsolattartásért felelős főosztályvezetője, aki Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár üzenetét olvasta fel.

A vendégek között volt még Babity János, a Szabadkai Főkonzulátus vezető konzulja, Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális tanácsosa, Szűcs Balázs, az MNT általános jogi ügyek tanácsosa, Csíkos János és Juhász Attila tartományi segédtitkárok, Marin Barjaktarović, az újvidéki Rotary Club és Streitmann Gábor, a Rotary Club Szeged-Tisza soros elnöke, Dobó Márta, a szabadkai városi tanács tagja. Jelen voltak a testvértelepülések, Békésszentandrás, Örkény, Kocsér, Kelebia, Tiszakürt, Szanda küldöttségei, valamint az önkormányzat, az intézmények és civil szervezetek képviselői.

Répás Zsuzsanna a Pirityné Szabó Judit által felolvasott üzenetében a jókívánságait követően kitért arra, hogy ma már nincs olyan magyarlakta terület, ahol ne hallottak volna Kishegyesről. Lovas Ildikó, az MNT kulturális tanácsosa beszédében megállapította, hogy ez a közösség láthatóan együtt lélegzik, ami a színházterem felújításában is érezhető, és amihez fogható érzés talán nincs is.

A Művelődési Ház színpadának felújítása most fejeződött be az MNT anyagi támogatásával. A falunapi ünnepség alkalmával használhatták először.

Juhász Bálintnak, a helyi közösség tanácselnökének a beszámolójában elhangzott, hogy a helyi iskola egész Szerbia legjobb iskolái közé tartozik, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakcsoportjai sorra gyűjtik be az elismeréseket – határon innen és túl –, az íjászok, zongoristák, hegedűsök, fiatal labdarúgók szintén folyamatosan érik el a szebbnél szebb eredményeket. A színházépület és a szövetkezeti otthon visszaszerzése és az MNT támogatásával a színpadi rész felújítása szintén egy pozitív fejlemény. Kitért arra is, hogy legnagyobb harcunkat most önmagunk ellen kell megvívnunk, le kell győznünk a pesszimizmusunkat. Keresnünk kell egymást, és újra megtalálni, mert együtt lehetünk csak erősek és sikeresek.

Az ünnepi műsor keretében átadták a tiszteletbeli polgár elismerést, valamint a köszönőleveleket is. A falu tiszteletbeli polgárává választották Hornok Ernő gyomaendrődi újságírót, aki még a kilencvenes években a Szó-Beszéd című kishegyesi újság megjelenését támogatta. Maga gépelte és tördelte az oldalakat, a nyomtatást is megszervezte, mindezt ingyen, így segítve a kishegyesieknek. Köszönőlevelet kapott Sipos Verona, Kollár Ilona, Gálik Ferenc, Péter István és id. Tóth Péter.

Ők öten önkéntesen tanúskodtak a helyi közösség által indított vagyonjogi perben, melynek végeredményeképpen a falu visszakapta a színház épületét és a szövetkezeti otthont. Köszönőlevelet vehetett át Zsadányi Mihály hegedűművész, aki 1971 óta a Dél-afrikai Köztársaságban él.

Szintén köszönőlevelet kapott Szalma István, aki az íjászatban elért nemzetközi sikereivel öregbítette a falu hírnevét, valamint a Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó szervezői, dr. Szőke Anna, Tumbász Loketity Kornélia és Kalmár Edit. Köszönőlevelet kapott még a 29. számú Szent András Cserkészcsapat a fiatalok nevelése terén kifejtett tevékenységéért.

A köszönőlevelet kiérdemelte a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó énekcsoportja is, mely különféle szemléken és versenyeken többször is sikeresen szerepelt már. A csoportnak most jelent meg az albuma, melynek repertoárját ezúttal élőben hallhatta a nagyszámú közönség.

Zsadányi Mihály hegedűművész, megköszönve az elismerést, elmondta, hogy zenekönyvtára egy részének és hangszerek adományozásával szeretne hozzájárulni a faluban a zenei oktatás fejlesztéséhez. Marin Barjaktarović és Streitmann Gábor, ki-ki a saját szervezete nevében, taneszközökkel ajándékozta meg az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolát. Az ajándékot Molnár Márta igazgatónő köszönte meg.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks