Ugrás a tartalomra

Étkek és itókák, ami szem-szájnak ingere

XIII. Zentai Mikulás-napi Kiállítás és XV. Nemzetközi Pálinkafesztivál az új zentai sportcsarnokban

Szombaton tíz órakor a népkerti új Sportcsarnokban nyílt meg az immár XIII. Zentai Mikulás-napi Kiállítás és a XV. Nemzetközi Pálinkafesztivál. A Vajdaság Agráregyesületek Szövetsége, a Zentai Gazdakör és a VATEBET Fejlesztési Ügynökség szervezésében a kiállításra a zentai háziasszonyok, kézimunkázók, a helybeli és környékbeli méhészek, pálinkafőzők hozták el és árusították termékeiket. Megrendezték a savanyúság, befőttek, lekvárok és helyi termékek kiállítását is. Érkeztek kiállítók és vendégek a szomszédos országokból is.

A Zentai és Csókai Méhészek Egyesülete az idén is jótékonysági felajánlást tett, 15-15 kiló mézet adományoztak a Zentai Kórház gyermekosztályának és a sérült gyerekekkel foglalkozó szervezetnek.

A rendezvényt szombaton Ceglédi Rudolf polgármester és Sóti Ferenc, a gazdakör elnöke nyitotta meg. A kiállítás két napján több ezer zentai és környékbeli polgár látogatott el a sportcsarnokba, hogy megkóstolja a finomságokat, amelyeket szakmai zsűri bírált el és értékelt. A vasárnap esti díjkiosztón és záróünnepségen jelen volt Pásztor István, a tartományi parlament elnöke is. A megnyitón és a záróünnepségen a Thurzó Lajos Általános Iskola betlehemes csoportja mutatott be helyi néprajzi gyűjtésből származó hagyományos betlehemi játékot.

Vasárnap délelőtt felvonultak a pálinkalovagrendek képviselői és hat új tagot ütöttek lovaggá, akiket ünnepélyesen felvettek a Szent Miklós Pálinkalovagrend tagjainak sorába, majd átadták a díjakat a legfinomabb gyümölcspálinkák készítőinek. Délután bonyolították le a házi torták, sütemények és hidegtálak versenyét. A kétnapos kiállítás és pálinkafesztivál a sütemények, torták, hidegtálak, savanyúság, befőttek és lekvárok versenyének eredményhirdetésével egybekötött kóstolóval zárult. Az érmeket és elismeréseket Ments András, a VATEBET Fejlesztési Ügynökség alapító elnöke adta át.

– Nem tipikus, de igen hasznos dolog, hogy egy újonnan megnyílt sportcsarnokban ilyen termékkiállítást szervezzenek. A csarnok ideális feltételeket nyújt a XIII. Zentai Mikulás-napi Kiállítás és a XV. Nemzetközi Pálinkafesztivál eseményei számára. Azt láthatjuk, hogy a zentaiak máris belakták az új sportcsarnokot, két napon át folyamatosan érkeztek a látogatók és a vendégek. Fontosnak tartom e két hagyományos rendezvény továbbvitelét és megerősítést, már csak azért is, mert fokozatosan megteremtődnek a helyi termékek eladásának törvényes keretei.

Nagyon fontos a háziipari termékek legális keretek között történő értékesítése, piacképességük erősítése. Nagyon nagy jelentőséggel bír a helyi termékek előállítása, mert abból a gazdaságfejlesztési programból, amely a jövő év elején indul, többek között azokat a termelőket, vállalkozókat kell erősíteni, akik családi vállalkozásban állítják elő a tradicionális termékeket, legyen az méz, tejtermék, húsáru vagy egyéb.

Ezúton is szeretnék gratulálni a XIII. Zentai Mikulás-napi Kiállítás és a XV. Nemzetközi Pálinkafesztivál szervezőinek a színvonalas megrendezéséért – mondta többek között Pásztor István zentai látogatása alkalmával.

Szerző (Forrás)
ger, Magyar Szó (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt