Ugrás a tartalomra

Érdemes támogatást igényelni az agrárpályázatokon

Érdemes támogatást igényelni az agrárpályázatokon

A topolyai gazdák a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatairól és az egyéb aktuális mezőgazdasági kérdésekről kaptak tájékoztatást a tegnap esti lakossági fórumon.

Az eseményen Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója és Tóbiás József, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője válaszoltak a gazdák kérdéseire.

A napokban jelentek meg a tartományi mezőgazdasági titkárság termelőknek szánt pályázatai. Ezúttal kicsit más formában, mint eddig, de mindazok a lehetőségek nyitottak, amelyek az előző években is. Az öntözési rendszerekre vonatkozó népszerű pályázat a közeljövőben várható. 60-70 százalékos, de akár 90 százalékos is lehet a támogatás, a fiataloknak kiírt start-up pályázat esetében a legnagyobb a költség-visszatérítés. Április 5-ig pályázhatnak az érdekeltek - ismertette Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója a topolyai Vásártéri Otthonban megtartott fórumon. „Kiemelném, hogy a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap pályázatai épp április elején valószínűleg meg fognak nyílni, tehát mindazok, akik gépet, traktort, önjáró gépet szeretnének vásárolni, 1 százalékos éves kamatlábú nagyon kedvezményes hitelt tudnak igénybe venni, és az összes többi kölcsönvonal is hasonló.”

Április elsejéig meghosszabbították a gazdaságok bejegyzésének és a területalapú támogatás igénylések benyújtási határidejét. Tóbiás József, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elmondta, a gazdák azokra a területekre is igényelhetik a támogatást, amelyek még az eAgrar felületen úgymond a sárga „I” betűvel jelzettek, tehát amelyek nyilvántartásba vétele még folyamatban van. Az üzemanyagra a visszatérítést és a területalapú támogatások kifizetését is megkezdték. „A kifizetés most már kezd nagyobb tempóval megindulni, és folyamatosan. Tegnap például kijött az állattenyésztés vonatkozásában is a támogatás, amelyet április 11-én tudnak igényelni a gazdák, úgyhogy folyamatosan hozzárakjuk mindazokat a dolgokat, amikkel mi is szembesültünk mint problémával, illetve azokat, melyeket a minisztérium újból és újból meghoz.”
 

A vetőmag-támogatás szabályzatát még várják, ugyanis nem tudni, mi lesz az őszi vetőmaggal. Azt tanácsolják a gazdáknak, hogy mindenképp őrizzék meg a számlákat - tette hozzá Tóbiás József.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm