Ugrás a tartalomra

Elfogadták a VMSZ rendőrségi törvényre benyújtott módosítási indítványát

Elfogadta a szerb a kormány a Vajdasági Magyar Szövetség rendőrségi törvényre beadott módosítási indítványát, amely a részarányos foglalkoztatásra és a kettős állampolgárságra vonatkozik. Kovács Elvira, a párt köztársasági parlamenti képviselője a Pannon RTV-nek elmondta: precedens értékű ez a módosítás.

A téli szünet után hétfőn kezdte meg munkáját a köztársasági parlament. Azonnal sokakat érintő, fontos törvényjavaslatok kerültek a napirendre. Ilyen a rendőrségről szóló törvény, amelyre a Vajdasági Magyar Szövetség is nyújtott be módosítási javaslatot, és ezt a kormány el is fogadta. A jövőben eszerint a belügyben is még kézzelfoghatóbb lesz a részarányos foglalkoztatás elve. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A rendőrségben való munkába állításkor figyelembe kell venni a lakosság összetételét, a nemzeti kisebbségekhez tartozók számát, arányát, és ennek meg kell felelnie a teljes egyenjogúság megvalósítása érdekében. Ez nagyon nagy dolog, és rendkívül fontos, hogy ilyen precízen, ilyen részletesen benne van a törvény szövegében.”

Mivel a parlamenti bizottság is elfogadta ezt a módosítási javaslatot, erről már nem kell külön szavazni a jövő héten, hiszen szerves részét képezi a törvényjavaslatnak. Ugyanez a módosítási javaslat tartalmaz egy kettős állampolgárságra vonatkozó részt, amely szerint a kizárólagos szerb állampolgárság a jövőben nem lesz feltétele annak, hogy valakit felvegyenek a belügyminisztériumba. Az indoklás szerint, ha az államfő, a kormányfő, a bankkormányzó vagy bármely képviselő lehet kettős állampolgár, akkor a rendőrökre is hasonló szabályozás vonatkozhat.

A gyermekes családok és a kismamák számára is készül egy törvény. A tervezet rendezné és megkönnyítené a gyermekes családok helyzetét, például a mezőgazdasági vállalkozásból, bejegyzett gazdaságból élő anyukák is kaphatnának pénzt. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Nagyon fontos témaköröket érint, elsősorban a kismamák jogait, a szülési szabadságon lévő anyuka pénzügyi juttatásait, és hogy valójában kik azok, akik erre jogosultak, ugyanis eddig csak azok kaphattak juttatásokat, akik a munkaadónál munkavállalók voltak, illetve vállalkozók, tehát a vállalkozás a saját nevükön volt. Most kibővül ezeknek a köre.”

Kovács Elvira kiemelte, hogy azok a kismamák, akiknek korábban be kellett fizetniük a szolidáris adót, mert a nekik járó juttatásokat késve, egy összegben kapták meg, és azok így meghaladták a 60 vagy 100 ezer dinárt, most a lakóhelyük szerinti adóhivatalnál visszaigényelhetik a befizetett összeget.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt