Ugrás a tartalomra

Éjfélkor kezdődik a kampánycsend

Vasárnap elnököt választ Szerbia. Ma éjfélkor kezdődik az elnökválasztás előtti kampánycsend, és mindaddig tart, amíg április 2-án, vasárnap 20 órakor be nem zárják az urnákat a szavazóhelyeken. A kampánycsend ideje alatt tilos az elnökjelöltekkel kapcsolatos bármiféle reklám sugárzása, gyűlések tartása vagy a választási részeredmények közlése.

Hetek óta tart a kampány Szerbiában. Óriási hirdetőtáblákon, hirdetéseken keresztül, naggyűléseken próbálták a jelöltek meggyőzni az embereket, hogy rájuk érdemes szavazni.

Ez csütörtök éjféltől véget ér. A kampánycsend a szavazás napjára is vonatkozik. Vasárnap 7 és 20 óra között kizárólag azt lehet közölni, hogy a jelöltek hol voksoltak, a nyilatkozataikat nem. A kampánycsend alatt a média arról közölhet információkat, hogy milyen a választói részvétel és csakis tájékoztató jellegű reklámfilmeket sugározhatnak a voksolásról, vagyis arról hogy hol és mikor szavazhatnak a választópolgárok.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „A szavazóhely környékén nem szabad semmilyen kampánytevékenységet folytatni, ötven méteres körzetükben nem lehetnek plakátok, propaganda anyagok. Például a szavazóhelyen nem szabad valamely jelölt vagy párt nevével ellátott tollakat osztani, szórólapokat osztani. Ez egy olyan súlyos választási szabálysértés, amely adott esetben akár a szavazás megismétléséhez is vezethet az adott szavazóhelyen.”

A szavazóhelyek reggel hétkor nyitnak és este nyolc óráig várják a választókat.

Minden cselekvőképes szerbiai nagykorú polgár részt vehet a szavazáson. Minden esetben ellenőrzik a szavazópolgár személyazonosságát, tehát mindenki vigyen magával érvényes azonosító okiratot.

Érdemes a szavazásról szóló értesítőt is magunkkal vinni, azonban ennek hiányában is élhetünk szavazati jogunkkal.

Aki egészségügyi okokból nem tud elmenni szavazni, igényelhet mozgóurnát.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Ők értesítik tizenegy óráig a szavazatszedő bizottságokat az adott szavazóhelyen, ahová tartoznak, illetve van egy úgynevezett munkacsoport, amely a közigazgatási egység központjában működik, illetve a községek központjában, ezeknek minden alkalommal van egy telefonszámuk és tizenegy óráig ő vagy a közeli hozzátartozója, esetleg jó ismerőse bejelentheti, hogy szavazóhelyen kívül szeretne szavazni.”

A szavazóbizottság tagjai és a megfigyelők személyazonosító kártyát fognak viselni, amelyen írni fogja, milyen célból tartózkodnak a szavazóhelyen.

Rajtuk kívül más nem tartózkodhat a helyiségben. Kifogással élhet a szavazó a a Köztársasági Választási Bizottság felé, ha bármilyen szabálysértést tapasztal.

A szerbiai elnökválasztás már az első körben befejeződik, ha az egyik elnökjelölt megkapja a szavazatok több mint felét.

Amennyiben az első kör sikertelen, ismét választás lesz. Akkor a két legtöbb voksot kapó jelölt mérkőzne meg egymással.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír