Ugrás a tartalomra

Együttműködés a vajdasági magyarság érdekeiért

Ódor Bálint: Magyarország megosztja Szerbiával azokat a tapasztalatokat, amelyeket a tárgyalási folyamatok és az elmúlt tíz év EU-s tagsága során szerzett

Január 21-e, vagyis a csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontja történelmi fordulópont Szerbia, de Magyarország és az egész Európai Unió történetében is, mondta szabadkai előadásán Ódor Bálint, Magyarország EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A Vajdasági Magyar Szövetség vendégeként Vajdaságban tartózkodó politikus kiemelte, Magyarország érdeke az, hogy Szerbia minél gyorsabban haladjon a tárgyalásokkal, és minél előbb az EU teljes jogú tagja legyen.

– A folyamat egésze során különös figyelmet fogunk szentelni a magyar érdekeknek, illetve a kisebbségi jogoknak és azok érvényesülésének. Ezenkívül számos olyan területen fogjuk kérni a jó együttműködést a szerb kormánytól, amelyek mindkét országot érintik.

Ilyen például a migráció, vagy az igazságügyi együttműködés is. Arra törekszünk, hogy a csatlakozási folyamatban a vajdasági magyarság érdekei megfelelően megjelenjenek, és ennek érdekében meg is kezdtük az együttműködést a Vajdasági Magyar Szövetséggel – nyilatkozta a helyettes államtitkár.

Az államtitkár az európai integrációról tartott előadást. Elmondta, hogy Magyarország egyrészt azzal segíti Szerbia EU-s integrációját, hogy azon országok közé tartozik az EU-ban, amelyek azt mondják, hogy csak akkor beszélhetünk a bővítési folyamat befejezéséről, ha már az összes ország, amely be akart lépni az unióba, már csatlakozott.

– Másrészt, megosztjuk azokat a tapasztalatokat, amelyek a tárgyalási folyamatok során felhalmozódtak. Magyarország már tíz éve az unió tagja, és tudjuk pontosan, hogyan működik a döntéshozatal, e tekintetben már meg is indítottuk az együttműködést a szerb kormánnyal.

Készek vagyunk bármilyen témában szakértőket küldeni Szerbiába, Vajdaságba, akik látták a csatlakozási folyamatot, ismerik ma az uniós szabályozási kérdéseket, és ezért naprakész információkkal rendelkeznek arról, hogy milyen lehetőségek nyílnak majd meg a csatlakozás után és a csatlakozási folyamatban Szerbia számára és a vajdasági magyarok számára is – számolt be Ódor.

Szavai szerint felvetődik a kérdés, hogy Szerbia EU-s csatlakozásával javulni fog-e vajdasági magyarság helyzete. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy az EU-s csatlakozás olyan lehetőség, amely két részből áll.

– A mostani legsürgetősebb feladat, hogy a csatlakozási tárgyalások során kialakított és elért feltételrendszernek tükröznie kell a vajdasági magyarság érdekeit. Amennyiben pedig megvalósul a csatlakozás, lehetővé kel tenni, hogy a vajdasági magyarok is tudjanak élni mindazon jogokkal, amit a tagság kínál. Ezekre fel kell készülni – mondta a helyettes államtitkár.

Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője elmondta, hogy a régióban néhány nemzeti közösség – a felvidéki és a romániai magyarság és a horvátországi szerbség – sorsa az uniós csatlakozási folyamatban nem volt sikertörténet.

– Abból a szemszögből nem nevezhetjük sikertörténetnek, hogy az egyes kisebbségi jellegű problémákat nem tudták az uniós tárgyalások során megoldani. Arra készülünk, hogy a vajdasági magyar közösség ezt a sorsot elkerülje, és ezért tudatosan építjük magyarországi intézményekkel azt a kapcsolatrendszert, amely ezt a célt szolgálja – mondta Varga.

A városházán megtartott előadás után a küldöttség meglátogatta a szabadkai Masterplast YU vállalatot. Bunford Tivadar, a cég igazgatója, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke körbevezette a vendégeket a vállalatban, és bemutatta a cég profilját.

A hőszigetelőanyag-gyártó és -forgalmazó vállalat sikerein túl beszámolt a vajdasági lehetőségekről, valamint a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány munkásságáról is. Elmondta, hogy a hőszigetelési termékcsoport további fejlesztéseket kíván bevezetni, amelynek köszönhetően kiszolgálhatná a Masterplast csoport EU-s tagjait is.

A magyar kormány EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára elismeréssel adózott a vállalatnak, kiváltképp, hogy az szigorúan betartja az EU-s környezetvédelmi szabványokat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, dió
Többi hír