Ugrás a tartalomra

Dvotrećinska pobeda Fidesa u Mađarskoj

BUDIMPEŠTA, NOVI SAD -Prema prvim preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije koalicija Saveza demokratske omladine (Fides) i Hrišćansko-demokratske narodne partije osvojila je dvotrećinsku većinu u parlamentu, kao i u ranijem sazivu.

Fides i demohrišćani su dobili su 44,36 odsto glasova, a time 133 mandata, za jedan više od minimalnog broja za dvotrećinsku većinu, u parlamentu koji ima 199 mesta. Drugo mesto pripalo je predizbornom savezu levice, sa Mađarskom socijalističkom partijom (MSP) na čelu. Socijalisti, grupacija "Zajedno 2014", Demokratska koalicija i Mađarska liberalna partija osvojili su 25,89 procenata glasova, odnosno 38 mandata.

Veoma blizu se plasirao krajnje desničarski i nacionalistički Pokret za bolju Mađarsku (Jobik), sa 20,46 odsto glasova i 23 mandata. Izborni prag od pet odsto prešla je još samo ekološka stranka Politika je nešto drugo (LMP), a njenih 5,24 procenta bilo je dovoljno za pet poslaničkih mesta.

Premijer i predsednik Fidesa Viktor Orban je noćas u euforiji izjavio da je su Mađari ovim glasanjem potvrdili da su najjedinstvenija nacija u Evropi i obećao da će stvoriti zemlju u kojoj "vredi živeti, raditi i zasnivati porodicu".

Predsednik MSP Atila Mešterhazi je prihvatio rezultate izbora kao nesporne, ali nije želeo da čestita pobednicima. Prema njegovom mišljenju utakmica nije bila regularna, jer su na strani aktuelnih vlasti bile ekonomska moć i državni mediji.

Lider Jobika Gabor Vona je, uprkos tome što je ta stranka postigla najbolji rezultat od osnivanja, pomalo razočaran, jer su njeni ciljevi bili još veći. Andraš Šifer, prvi čovek LMP, zahvalan je biračima što je ta stranka ostala u parlamentu.

U trci je bilo 18 stranaka i koalicija, a prema očekivanjima u prelepo zdanje na Košutovom trgu ušle su samo četiri. Glasovi neuspešnih 14 su se prelili pobednicima, s tim da je prvi dobio najviše.

Orban proglasio pobedu

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobedu svoje stranke Fides na parlamentarnim izborima, ističući da su rezultati glasanja pokazali da Mađarska predstavlja najujedinjeniju naciju u Evropi.

Orban je rekao da su rezultati izbora potvrda politike njegove vlade stvaranja radnih mesta, podržavanja porodice i borbe za nacionalni suverenitet.

"Ovo nije neka nevažna pobeda. Ostvarili smo veliku pobedu, čiji značaj još ne možemo da shvatimo", naglasio je Orban, obraćajući se okupljenima u sedištu njegove partije desnog centra Fides, prenela je agencija Rojters.

Orban je kazao da su glasači rekli "ne" mržnji i "ne" napuštanju Evropske unije.

"Oni su potvrdili da je mesto Mađarske u EU, ali samo ako ima jaku nacionalnu vladu", rekao je Orban.

Rezultati na osnovu 96,92 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je partija Fides osvojila 44,31 odsto glasova odnosno 133 od 199 mesta u parlamentu, savez levičara, predvođen socijalistima, 25,82 odsto glasova, odnosno 38 poslaničkih mesta, a desničarska stranka Jobik 20,57 odsto glasova, odnosno 23 mesta u parlamentu, dok je partija Zelenih osvojila 5,23 procenata podrške biračkog tela i pet poslaničkih mandata.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj održani su posle ustavnih promena kojim je smanjen broj poslanika, a prvi put je glasanje omogućeno i Mađarima s dvojnim državljanstvom koji žive van matice i mogu da glasaju poštanskim putem.

I pre izbora bilo je gotovo sigurno da će Orbanov Fides osvojiti većinu, uprkos svojoj specifičnoj politici, koja je razgnevila Evropsku uniju i negativno se odrazila na strana ulaganja, a jedino pitanje bilo je da li će zadržati dvotrećinsku većinu koja toj stranci omogućava da menja ustav.

Međutim, mnogi Mađari - naročito na siromašnijem severoistoku zemlje - smatraju da im protekle četiri godine nisu donele poboljšanje kvaliteta života niti zaposlenje.

Pastor: Mađari u Vojvodini i Mađarskoj slično glasali

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da su na parlamentarnim izborima u Mađarskoj dvojni državljani Mađarske koji žive u Srbiji, u nedelju glasali slično kao i građani Mađarske.

Pastor je na osnovu svojih saznanja ocenio da su dvojni mađarski državljani u Vojvodini u 90 odsto slučajeva glasali za stranku Fides premijera Mađarske Viktora Orbana.

U izjavi za budimpeštansku televiziju M1 dodao je da SVM godinama podržava stranku Fides, a razlozi za to su, kako je naveo, "ozbiljan rad", "strateško partnerstvo" i "realizacija obećanog".

Dvojni državljani koji su stekli državljanstvo Mađarske na osnovu Orbanovog zakona o tome, prvi put su u nedelju mogli da glasaju na mađarskim izborima.

Pastor je rekao da je u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici glasalo 16.000 građana, dok je približno toliko dvojnih mađarskih državljana, bez stalne adrese u Mađarskoj, glasove poslalo poštom.

"Mnogi Mađari u Vojvodini iskoristili su pravo da na osnovu dvojnog državljanstva glasaju na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, to je bio istorijski trenutak i istorijska mogućnost", rekao je Pastor.

Vučić: Da zajedničku sednicu dve Vlade održimo što pre

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu ubedljivu pobedu, koju je FIDES ostvario na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, saopštio je Vučićev kabinet.

"Od posebnog je značaja da su, kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj, u dve susedne i prijateljske zemlje, vladajuće stranke obezbedile ogromnu podršku birača i time dobile jasan mandat da nastave sa reformama koje su započele," istakao je Vučić.

On je istakao da je poverenje koje su građani ukazali vladajućim strankama predstavlja veliku obavezu i odgovornost, navodi se u saopštenju kabineta Prvog potpredsednika Vlade.

"Odnosi između Republike Srbije i Mađarske su u usponu i uveren sam da će se saradnja i dalje razvijati na obostranu korist i u interesu mira i stabilnosti u regionu. U tom svetlu, smatram da je od posebnog značaja da planiranu zajedničku sednicu dve Vlade održimo što pre, navodi se u čestitki potpredsednika Vučića.

Szerző (Forrás)
RTV (Srđan Basić), Beta, RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt