You are here

A középiskolások duális képzéséről szóló törvény életbe lépte óta országosan 4000 diák tanul ilyen módon.

A jogszabály teljes körű alkalmazása a következő tanévben kezdődik és a különböző gazdasági, valamint regionális kamarák közreműködésével a vállalatok, cégek is részt vehetnek az oktatásban. A törvény és a képzés előnyeiről tartottak Újvidéken szakmai konferenciát, amelyen az illetékesek mellet cégek is részt vettek.

A statisztikai adatok szerint Szerbiában, így Vajdaságban is csökken a munkanélküliség. Mégis, sokan a középiskolában szerzett diploma után nem, vagy nehezen jutnak álláshoz. A jövő iskolaévtől a szakközépiskolások, köszönve a duális képzésnek, már számíthatnak biztos munkahelyre azoknál a cégeknél, amelyek részt vesznek a programban. Újvidéken eddig négy középiskolában 264 diák hat szakon tanul ilyen módon, de a cél, hogy minél több iskola kapcsolódjon be a programba.

Miloš Vučević, polgármester, Újvidék: „Csak ez segíthet bennünket abban, hogy jobb életünk legyen, hogy gyermekeink zömében itthon maradjanak dolgozni és élni, hogy munkaképesek legyenek, kellő képzést kapjanak azért, hogy a jövőben rájuk alapozva minél több beruházót vonzzunk a térségbe.”

A duális képzés előnye, hogy a diákok kétféle közegben tanulhatnak, így növelik esélyüket a minőségi munka elsajátítására – mondta a konferencián Gabrijela Gruijić, duális képzéssel megbízott segédminiszter. A gazdasági szubjektumok, a törvény értelmében szerepet vállalnak a képzésben. A diákok az elmélet mellett, gyakorlati képzést kapnak a munkaadótól. A külföldi tapasztalatokból építkezve, a képzés eredményei rövid időn belül láthatók – mondta a tartományi oktatási titkár.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „A fő haszonélvezői mindennek a diákok, a gyerekek, akik munkahelyeket szereznek ezen a módon, tehát nem kell azon gondolkodniuk, hogy miután befejezik a középiskolát, hova tovább, vajon az a diploma, amit szereznek, elegendő – e munkahelyhez, hiszen a gazdaság már részt vesz az oktatásban és biztosítja ezeket a munkahelyeket.”

A törvény lehetővé teszi, hogy a jövőben a gazdaságnak szükséges szakok nyíljanak a középiskolákban, ezáltal a szakoktatásra komoly reformok várnak.

 

Szerző: 
Pannon RTV