You are here

Ünnepi szentmisét tartottak a zentai Kórházkápolna felszentelésének évfordulója alkalmából.

Az eseményen a Szűz Máriát ábrázoló domborművet is megáldották, amely Túri Török Tibor magyarországi szobrász munkája.

A szobrászművész azzal a feltétellel ajándékozta Törökné Dancsó Katalinnak a domborművet, hogy valamelyik vajdasági településen talál méltó helyet neki. Törökné Dancsó Katalin a zentai önkormányzattal vette fel a kapcsolatot a 170-szer 50 centiméteres alkotás kapcsán.

Törökné Dancsó Katalin, Ada: „Ez egy nagyon speciális, égetett kerámia. 1200 fokon égetik. És utána van bevonva bronzzal. Tehát egy bronzozott, kerámia alkotás.”

A szentmisén Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere mondott beszédet.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Körülbelül fél évvel ezelőtt Törökné Dancsó Katalin jelentkezett nálunk. Kérte, hogy egy magyarországi művész domborművét, amely Szűz Máriát ábrázolja, szeretnék Zentára hozni. Ezt követően találkoztunk az egyház képviselőivel, és az ő döntésük volt, hogy ide a Zentai Közkórházba kerüljön.”

Az öt pap által celebrált szentmise végén Lehoczki Gábor állandó diakónus szentelte meg a Szűz Máriát és a kisdedet ábrázoló domborművet.

Lehoczki Gábor, állandó diakónus, Ada: „Szűz Mária, mint édesanya jelenik meg mindannyiunk életében. Ő az, aki világra hozta a megváltót. Úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára az édesanyánk a legközelebb álló személy a földi életben.”

A kápolnában méltó helye lesz az alkotásnak, hiszen a kórház páciensei gyakran keresnek vigaszt ezen a helyen, mondta Dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója.

Dr. Vasas Mihály, igazgató, Zentai Közkórház: „Nullától huszonnégy óráig nyitva áll a kápolna, és nagyon gyakran találunk imádkozókat itt. Úgy a betegek közül, mint a hozzátartozók közül.”

A vallási tárgyú dombormű eszmei értéke 2 millió forint.

 

 

Szerző: 
Pannon RTV