You are here

Mivel az Európai Unió jelenleg soros bolgár elnökségének programjában az egyik prioritás a nyugat-balkáni régió európai perspektívája, 2018 újjáéledést jelenthet az elfáradt bővítéspolitikában – mondta Deli Andor vajdasági EP-képviselő Strasbourgban.

A fideszes képviselő az Európai Parlament plenáris ülésének a bolgár elnökség programjával foglalkozó vitája kapcsán kiadott nyilatkozatában kijelentette, Magyarország elkötelezett támogatója az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének.

Reményét fejezte ki, hogy Bulgária mint a régió egyik országa, EU-elnökként új energiát visz a bővítéspolitikába, és ebben számíthat a magyar kormány és az EP magyar néppárti delegációjának támogatására is – tette hozzá. Geostratégiai jelentősége miatt több globális hatalmi központ is igyekszik befolyást szerezni a térségben, de az EU nem engedheti meg, hogy elveszítse vezető szerepét - vélekedett a képviselő, ezért következetes politikai üzenetekre és kézzelfogható eredményekre van szükség, amelynek megléte nemcsak a tagjelölt országok felelőssége, hanem az Európai Unióé is.

Deli Andor írásbeli hozzászólásában arra kérte a bolgár EU-elnökséget, hogy „gyorsítsa fel a csatlakozási fejezetek megnyitását Szerbia vonatkozásában, mivel a jelenlegi tempó mellett nehezen tartható a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök által megállapított 2025-ös csatlakozási határidő”.

Szerző: 
Magyar Szó, MTI