Ugrás a tartalomra

Bánáti estet tartottak Tordán

Bánáti estet tartottak Tordán

Kilenc év kihagyás után újra megszervezték a Bánáti estet a Tordai művelődési napok keretén belül. Az esten több néptánc és énekcsoport, valamint citerás népzenészek is színpadra léptek.

A rendezvény egyik rendszeres látogatója Barna Irén is.

„Akkor több volt a szereplés, a fellépés, a színdarabok, akkor kevesebb volt a tánc, kevesebb volt a kórus, az egyéni, sőt a citerások sem voltak akkor még ennyien.”

A Törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesületnek 118 tagja van. A Bánáti esten 22 táncossal léptek színpadra.

Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke: „Minden évben, amikor meg lett tartva a bánátiak találkozója a Tordai napok keretében, akkor itt voltunk. Tehát nem csak ezen. A tordaiakkal nagyon jó az együttműködésünk, a különböző rendezvényeiken mindig részt veszünk, így a kukorica fesztiválon is. Ugyanúgy nálunk az Észak-bánáti Néptánctalálkozón mindig nagyon kedves vendégeink a tordaiak.”
 

Kilenc év kihagyás után újból elindult a Bánáti est. Ezen az esten a környékbeli magyarlakta települések néptáncosai és énekesei léptek fel.

Sári Enikő, a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület művészeti vezetője: „Én azt szoktam mondani, hogy nagyon fontos az összetartás és az összetartozás és valahol ezek a rendezvények megmutatják, hogy az ilyen rendezvényeken egyek tudunk lenni.”

A Tordai művelődési napok célja, hogy a szórványban élő magyarok is megmutathassák magukat a közönségnek.

Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke: „Az egyik cél az volt, hogy lehetőséget adjunk ahhoz, hogy mások is bemutatkozzanak itt nálunk, hisz el kell ismerni azt, hogy itt szórványban kevés lehetőség van arra, hogy bemutatkozzunk egymásnak. Ilyen rendezvény mint a tordai, nagyon kevés van és azért gondoltuk azt, hogy ezáltal is próbáljunk lehetőséget adni mindenkinek, akivel a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület együtt működik.”

A Tordai művelődési napok március közepéig tart.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír