Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalván is megkoszorúzták a Kossuth-szobrot

A hagyományokhoz híven ökumenikus istentisztelettel és a Kossuth-szobor koszorúzásával tartották meg a bácskossuthfalvi központi megemlékezést. Tuzson Bence, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Babity János, Magyarország főkonzulja is elhelyezte az emlékezés virágait a világ hetedik legrégebbi Kossuth-szobránál.

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója tiszteletére szervezett megemlékezés Bácskossuthfalván, a református templomban.

A megemlékezés a világ hetedik legrégebbi Kossuth-szobránál folytatódott, melyet 120 évvel ezelőtt, két évvel Kossuth Lajos halála után állították fel először Bácskossuthfalván. A Himnusz felcsendülése után a megjelenteket Seffer Attila, Bácskossuthfalva tanácselnöke köszöntötte. „Büszkék vagyunk arra, hogy településünk névadója, Kossuth Lajos a reformkor egyik meghatározó alakja volt. Idézvén szavait: Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újra kezdeni.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök határon túli magyarokhoz szóló levelét Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete olvasta fel. „Törvényeinket, mindennapi életünket ma is ahhoz akarjuk igazítani, amit számunkra jelent a szabadság itt, ebben a Kárpátok által koszorúzott medencében.”

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke az ünnep összetartó erejét emelte ki beszédében. „Emlékezni, ünnepelni és tisztelegni jöttünk ide azok a negyvennyolcas hősök előtt, akik nem riadtak meg a feladattól, amely rájuk biztatott. Sikerre vitték a szabadság ügyét. Ma úgy lehetünk hűek örökségükhöz, ha mi is hitet teszünk az egység és az összetartás mellett.”

A megemlékezést a helyi általános iskola tanulói, a Rákóczi férfikórus és az Ifjúsági Fúvószenekar műsora tette ünnepélyessé. Tuzson Bence, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Babity János, Magyarország főkonzulja koszorúzott elsőként, majd a vajdasági politika és közélet képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth-szobornál.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV (Foto: Ótos András)
Többi hír