Ugrás a tartalomra

Az új tájékoztatási törvény szerint a médiumokat privatizálni kell

Kivételt képeznek egyebek között a nemzeti tanácsok által már átvett tájékoztatási eszközök

A két közszolgálati médium kivételével nem lehetnek majd állami tulajdonú sajtószervek Szerbiában – ezt irányozza elő az új köztájékoztatási törvény, amelyre a kormány már rábólintott, s továbbította a szerbiai képviselőháznak sürgősségi eljárásban való elfogadásra, a házelnök pedig holnapra hívott össze rendkívüli ülést.

A törvény szerint minden állami tulajdonban levő sajtószervet privatizálni kell majd legkésőbb 2015. július 1-jéig. Amennyiben nem találnak vevőt egy-egy médium esetében, a tőkét térítésmentesen a dolgozók tulajdonába helyezik.

„A médiumok közbevételekből történő pénzelésének tilalma nem vonatkozik a köztársasági meg a tartományi szintű közszolgálati televíziókra, a Koszovó területén a lakosság köztájékoztatása való joga megvalósítása érdekében létrehozott intézményre, valamint azokra a sajtóorgánumokra, amelyek alapítói jogait átvették a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai” – áll a törvényjavaslatban.

A törvény értelmében egyes médiumoknak át kell állniuk a költségvetésből történő közvetlen pénzelésről a projektalapú finanszírozásra.

A tervek szerint a médiumok a pályázatokon az egyes projektumok végrehajtásához szükséges eszközök akár 80 százalékára is támogatás kaphatnak az államtól.

Az öt törvényből álló médiatörvény-csomag „ernyőtörvényének” tekintett tájékoztatási törvény öt alapelven alapul, amelyek garantálják a tájékoztatás szabadságát, azaz a cenzúra tilalmát.

Az alapelvek a nyilvánosságnak a közérdekű kérdésekről történő tájékoztatását is biztosítják, valamint hogy a médiumok hozzáférhessenek a közérdekű információkhoz, továbbá védik a médiapluralizmust, az ötödik pedig a közfunkciókat betöltő személyekre vonatkozik.

A köztájékoztatási törvény a kötelező előfizetés bevezetéséről is rendelkezik

A közszolgálait médiumokról szóló törvény értelében a két közszolgálati médium, a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) meg a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) pénzelése 2016-től részben a polgárokra kirótt kötelező előfizetési illetékből történik majd.

A jelenlegi előfizetés helyett bevezetendő kötelező illeték összege 500 dinárt lesz, s ezt a polgárok az államkincstár címére fizetik majd be.

Az illeték törlesztésének kötelessége alól mentesülnek a fogyatékkal élő személyek, a szociális segélyt igénybe vevők, a minimális jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, valamint a nagykövetségek s az olyan intézmények, mint az iskolák, a kórházak, a fogyatékkal élő személyek egyesületei vagy a szociálisan veszélyeztetetteket elszállásoló intézmények. 

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Beta
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt