Ugrás a tartalomra

Az SNS hamarosan előáll a vajdasági kormányra vonatkozó tervével

A Szerb Haladó Párt (SNS) hamarosan egy 10 pontból álló tervvel áll elő, amelynek nyomán a koalíciós partnereivel koncentrációs kormányt kíván létrehozni Vajdaságban. Goran Knežević, a párt alelnöke bejelentetése szerint már a jövő héten bemutathatják a tervet, a koncentrációs kormányban pedig minden párt helyet kapna.

„A koncentrációs kormánynak az elkövetkező egy évben programfeladatai lennének, eleget kellene tenni egyes követelményeknek, s elsősorban módosítania kellene az elmúlt időszakban meghozott alkotmányellenes döntéseket, továbbá meg kellene hoznia a pénzelési törvényt, majd előkészítené a tartományi választások kiírását már az elkövetkező egy évben” – mondta el Knežević az RTS-nek nyilatkozva.

Az SNS nem hajlandó belépni a Demokrata Párt (DS) kormányába, mert meglátásuk szerint a DS okozott minden rossz dolgot Vajdaságban, mondta el Knežević, s hozzátette, az SNS tárgyalásokra invitálja majd mindazokat a pártokat, amelyek szerint a jelenlegi helyzet tarthatalan, s készek programfeladatokat teljesíteni, így a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát (LSV) is.

„Teljesen normális, hogy tárgyalni hívjuk a VMSZ-t, hiszen jó az együttműködésünk köztársasági és helyi szinten is, s majd az ő válaszaik alapján eldöntjük, hogyan tovább” – szögezte le Knežević.

Meglátása szerint csak választásokkal lehet megoldani a tartományban uralkodó helyzetet, s leszögezte, az SNS célja a vajdasági választások kiírása, mert „a helyzet katasztrofális”. Hozzátette, erről mostanáig nem sikerült megállapodniuk a partnereikkel a tartományi képviselőházban, ezért tovább próbálkoznak.

A vajdasági polgárok számára a választások jelentik a legjobb forgatókönyvet, szögezte le az SNS alelnöke, de hozzátette, matematikailag sem olyan a helyzet jelenleg, hogy abban ki lehessen írni az új választásokat.

„A köztársasági szinten folyó ügyek miatt, s elsősorban a rendszerszintű törvények meghozatala miatt, amelyektől egész Szerbia gazdaságának fellendítését várjuk, nem lehet kiírni választásokat ebben a pillanatban, de tárgyalásokba kezdünk egy olyan kormány megalakításáról, amelynek gerince a legerősebb párt, az SNS lenne, s amelyet készek lennénk programfeladatokon keresztül vezetni, ugyanakkor megtennénk az előkészületeket a választások ésszerű időn, nagyjából egy éven belül történő kiírására” – fejtette ki Knežević.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tanjug
Többi hír