Ugrás a tartalomra

Az öko- és gasztroturizmus jelentőségéről

A 83. újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon tanácskozást tartottak az öko- és gasztroturisztikai termékek jelentőségéről és hatásairól a helyi gazdaság fejlődésére

A tanácskozást az önkormányzat és az újvidéki Idegenforgalmi Kutatóközpont szervezte, a rendezvényen jelen volt Győri Lukrécia idegenforgalmi államtitkár, Goran Sečujski, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, valamint a hazai idegenforgalmi régió jeles képviselői.
– A még 2014-ben, az öko- és gasztroturizmus fejlesztésének érdekében meghozott határozat értelmében tulajdonképpen a két, egymástól elválasztható idegenforgalmi fogalom összeolvasztásáról van szó – az egyik az ökoturizmus, a másik pedig a gasztroturizmus. Újvidék ugyanis gazdag természeti kincsekben, itt elsősorban a mezőgazdasági földterületekre és a Dunára gondolok, de ide tartozik az organikus élelmiszer termelése is, amelyet az önkormányzat 2013. óta támogat. Természeti kincsünk a Fruška gora is, amely az önkormányzat hatáskörében lévő területen van, továbbá a kaboli-péterváradi rét és a begecsi csatorna is, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a helyi idegenforgalom és az ökoturizmus fejlesztése szempontjából. Az önkormányzat több határozatot hozott az ökoturizmusról, amelyek elsősorban a biztonságos utazással és a természetvédelemmel kapcsolatosak. A városi fenntartható fejlődés stratégiájával összhangban most az önkormányzat feladata az, hogy meghozza a programot a természeti kincseink védelméről – mondta Sečujski.

Győri Lukrécia elmondta, fontos szerepe van a két évvel ezelőtt bevezetett idegenforgalmi utalványrendszernek, amely serkentően hat az idegenforgalomra.

– A minisztérium az idén újításokat vezetett be, úgyhogy az idegenforgalmi létesítmények mellett a falusi gazdaságokat is támogatjuk, illetve mindazokat, akiknek bérbe adható objektumaik vannak. Az idei évtől kezdve a vendéglátóipari létesítmények tulajdonosai egész évben pályázhatnak támogatásra, időbeli korlát nincs. Az újdonságoknak köszönhetően egyszerre fejlesztjük a régiót és a helyi közösségeket. A legkeresettebb idegenforgalmi úti célok Szerbiában a gyógyfürdők és a hegyi üdülőközpontok, de a legújabb akciónkba már több mint 500 vendéglátóipari létesítmény is bekapcsolódott, a szállodák mellett apartmanok és falusi vendégházak is rendelkezésre állnak – mondta Győri.

Szerző (Forrás)
hgy, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks