Ugrás a tartalomra

Az elmúlt évek során több mint 350 projektum valósult meg az Európai Ügyek Alapja jóvoltából

130 pályázati lehetőséget mutatott be az önkormányzatoknak, a közvállalatoknak, valamint a civil szférának 2013-ban a tartományi Európai Ügyek Alapja. Az elmúlt évek során több mint 350 projektum valósult meg, amelyek összértéke meghaladja a 100 millió eurót.

Az alap 2013-as évi tevékenységére vonatkozó beszámolót ma mutatták be a Tartományi Képviselőházban.

Az Európai Ügyek Alapja öt pályázattal egymillió euró értékű eszközt biztosított Vajdaságnak. Pásztor István tartományi házelnök elmondta: az idén egy európai ügyekkel foglalkozó akadémiát is szeretnének létrehozni. „Ez nem egy egyetemi képzés lenne, hanem egy normál képzést követő egyfajta specializáció, és egészen biztos, hogy kezdeti fázisban azokat kellene célozni, akik különböző önkormányzatokban és egyéb más intézményekben ezekkel az ügyekkel foglalkoznak” – mondta Pásztor István.

A pályázatírás adta lehetőségek kiaknázása elsősorban az emberi tényezőtől függ. A gyakorlatban mutatkozó negatív tapasztalatokat éppen az akadémia megindításával szeretnék kiküszöbölni. Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár hozzáfűzte: „Egyes helyi önkormányzatokban megtörtént, hogy a hatalomváltást követően a kapacitások leépültek, ami még jobban nehezíti a folyamatban lévő projektek végrehajtását.”

A régiót sújtó árvizek olyan projekteket hoztak előtérbe, amelyek az árvízvédelemre vonatkoznak. „Biztos megkapjuk a támogatást, és így magasabb szintre emeljük, elsősorban a nagy vajdasági folyók mellett élők biztonságát” – mondta Siniša Lazić, az Európai Ügyek Alapja igazgatója.

A nemzetközi együttműködés tekintetében Magyarország az alap legfontosabb partnere. Az elkövetkező időszakban Horvátországgal, illetve Romániával is szeretnének szorosabban együttműködni.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt