Ugrás a tartalomra

Az együttműködés a fejlődés kulcsa

A magyar–szerb együttműködés lesz a jövőben a regionális közlekedési és energetikai fejlesztések motorja – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság nyolcadik ülését követően. Hozzáfűzte, Közép-Európában és a Nyugat-Balkánon gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is létérdek, hogy az észak–déli infrastruktúrák fejlődjenek. Snežana Bogosavljević Bošković szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter sikeresnek nevezte az együttműködést, elsősorban a gazdaság és a kutatás területén. A két ország kétoldalú kapcsolata stabil alapokra épül, minden területen megvan az egyetértés – hangsúlyozta. Az egészségügyi és gyógyszeripari együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot látta el kézjegyével Vickó Ferenc szerbiai egészségügyi, illetve Lepsényi István, magyar gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztése kapcsán az előkészítés folyatódik. Megállapodtak két új határátkelő megnyitásáról Bácsszentgyörgy és Haraszti, illetve Kübekháza és Rábé között, valamint meghosszabbítják a jelenlegi átkelők nyitvatartási idejét. A Szeged–Szabadka–Baja-vasútvonalnál a tervezés első fázisa lezárult. Energetikai területen is megegyezés született. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Magyar részről a MOL szerepvállalásával felkutatjuk, és ha lehet, kitermeljük a határ menti szénhidrogénkészleteinket. A szerb energiafüggőség csökkentése érdekében lehetőséget nyújtunk Szerbiának, hogy a magyarországi gáztározókat használja stratégiai gáztározásra.”

Az árvízelőrejelzési rendszereket is összeköti a két ország, hogy hatékonyabbá tegyék a felkészülést az esetleges áradásokkal szemben. Magyarország számára Szerbia az első számú gazdasági, kereskedelmi partner a nyugat-balkáni térségben – emelte ki Szijjártó. Tavaly a magyar–szerb kereskedelmi forgalom négy százalékkal bővült, és elérte az 1,8 milliárd eurót. Hangsúlyozta, a két ország politikai és gazdasági kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most, Magyarország támogatja Szerbia európai uniós integrációs törekvéseit, ami magyar gazdasági, régióbiztonsági érdek. Szerbia élen jár a nemzeti közösségek jogérvényesítésének területén – emelte ki a magyar tárcavezető.

Snežana Bogosavljević Bošković, szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter kiemelte: mindkét fél érdeke mélyíteni és fejleszteni a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. „Egyetértettünk abban, hogy rendkívül fontos ösztönözni a vállalatokat, a vállalkozókat, hogy egymás közt fektessenek be, a magyarok Szerbiában, a szerbek Magyarországon. Mi, szerb oldalról kiemeltük, hogy hálásak vagyunk a magyar vállalatoknak, amelyek a korábbi években Szerbiában több mint 470 millió eurót fektettek be.”

A magyar–szerb gazdasági kapcsolatokban elsősorban főleg a kis- és középvállalkozások közötti együttműködés, az infrastrukturális és energetikai beruházások, a mezőgazdaság, vízgazdálkodás, egészségipar, gyógyszeripar területén lehet előrelépni. A magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság következő ülését 2017-ben tartják majd Belgrádban.

Ülésezett a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság

2016. március 17., csütörtök

Nyolcadszor ült össze a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság. Budapest legnagyobb hungarikum ajándékboltjában találkozott a magyar és a szerb mezőgazdasági miniszter és a két ország küldöttsége, hogy megtárgyalják az eddigi kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat, illetve hogy a jövőbeli célokról beszéljenek.

Budapesten találkozott Magyarország és Szerbia mezőgazdasági minisztere. A hungarikumok mellett szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról, a jövőbeli közös projektekről és az együttműködés fontosságáról is. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, Magyarország: „Van egy együttműködési lehetőség, akár harmadik piacokon is, hiszen ugyanabban az éghajlati övben hasonló termékeket állítunk elő. Szeretnénk minél több minőségi élelmiszert Szerbiába exportálni. Az ottani magyar lakosság is érdeklődést mutat ezen termékek iránt, de a szerb közönség is megbecsüli a hungarikumokat. Ennek is köszönhető, hogy több hungarikumüzlet is van már Szerbiában. Én örülök annak, ha ezt az együttműködést tudjuk folytatni.”

Magyarország tanácsokkal és segítséggel látja el déli szomszédját. A szerb mezőgazdasági miniszter kiemelte, Budapest már megtette azt az utat, amin most Belgrád halad, és Szerbia számára fontos Magyarország segítsége. Snežana Bogosavljević Bošković, mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter: „Magyarország előttünk fogadta el a földművesek programját. Ez most valósul meg. Mi nemrég fogadtuk el a törvényt, amellyel mi is megtehetjük majd, hogy az állami földterületek egy részét a kisgazdálkodóknak adjuk. Beszélgettünk erről, és arról is, hogyan harcolnak ők a természeti csapások ellen. Szó volt arról is, hogyan segítenek ők a saját földműveseiknek ilyen esetekben.”

A megbeszélésen a szerb küldöttség tagjaként részt vett Juhász Attila államtitkár is, aki a mezőgazdasággal foglalkozó munkacsoportot vezette. Sok mindenről egyeztettek, egyebek mellett arról, hogy közös jégvédelmi rendszert szeretnének kialakítani, valamint arról is, hogy a két országot GMO-mentes övezetté szeretnék tenni. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia: „Több olyan projektum lesz támogatva IPA EU-s alapokból, melyek a szerbiai állatorvosi igazgatóságnak a jobb kondicionálását segítik, hogy az még jobb szervezési szintre kerüljön. Továbbá fontos kiemelni azt, hogy szerbiai egyetemisták a magyarországi mezőgazdasági egyetemeken mesterfokú egyetemi képzés szintjén tudnak diplomát szerezni.”

Az üzleti fórumot is megnyitották, és összeültek a munkacsoportok is. Pénteken lesz a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság plenáris ülése, amelyet a két társelnök, Snežana Bogosavljević Bošković és Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter vezet. Az ülés végén kerül sor a közös együttműködési megállapodás aláírására.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát