Ugrás a tartalomra

Az egyik legfontosabb feladat az oktatásfejlesztési stratégia gyakorlati megvalósítása

Az oktatásfejlesztési stratégia elfogadása után, annak gyakorlati megvalósítása következik az idei évben. A Magyar Nemzeti Tanácsra ebben az évben számos teendő vár, a kultúra, a tájékoztatás, valamint a népesedési területen is konzultációk következnek majd.

Az egyik legfontosabb feladat az idei évben a december végén megszavazott oktatásfejlesztési stratégia gyakorlati megvalósítása lesz. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Itt különösen a szerb nyelv megreformálására, teljesen új módszereket próbálunk megvalósítani, számítva arra is, hogy Szerbia a vállalt kötelezettségeit betartja és a tantervekkel, a tankönyvek megújításával ezt a feladatot elvégzi. Túl hosszú idő, hogy ezt kivárhatnánk, úgyhogy az MNT-ben már most januárban különféle akkreditált szemináriumok, képzések kezdődnek el és mintaórákat, mintafoglalkozásokat próbálunk megvalósítani és javaslatokat is teszünk ez alapján, hogy az iskolában hogyan lehetne a tömbmagyarság körében a szerb nyelv oktatásának új módszerét alkalmazni.”

Az idei évben nincs olyan korábban elfogadott stratégia, amely lejár, így új stratégiák elfogadása nincs a prioritások között ebben az évben. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a meglévőket cselekvési tervekkel kell kiegészíteni. Mint mondta, a tájékoztatás területén konzultációkra van szükség, hiszen a vajdasági médiumoknak számos nehézséggel kell megküzdeniük idén. „Látjuk, hogy mind a Magyar Szó, mind a Hét Nap esetében a tartományi támogatások szűkítésével és csökkentésével külön kihívások várnak, nemcsak a szerkesztőségekre, hanem ránk is, tehát ezek a közös megbeszélések elkészült tervek alapján azt hiszem, hogy fontos munkát rónak ránk.”

A szabadkai médiaház kérdése is napirendre kerül az elkövetkező időszakban. „Az eszmei tervek elkészültek, a Pannónia Alapítványnál kifinanszíroztuk ennek a programnak az elkészítését és lényegében a következő lépések azt hiszem, egy nagyon komoly konzultációt igényelnek, hogy ezek miként kellene, hogy megvalósuljanak. Ehhez nagyon nagy anyaországi támogatásra is szükség van, és sokféle elképzelésnek kell közös nevezőre jutnia, ahhoz, hogy mindenki megelégedésére az idei évben tudjuk már, hogy hogyan tudjuk ezt megvalósítani.”

A kultúra területén is néhány stratégiai elem átgondolásra kerül majd. Hajnal Jenő szerint a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház kérdéskörét újra kell tárgyalni a vajdasági színházak képviselőivel. A népesedés kapcsán az MNT felkérte a Vajdasági Nagycsaládosok Szövetségét, hogy dolgozza ki a népesedési stratégia cselekvési tervét. A tervezet elkészült, így az elkövetkező időszakban szakértői konzultáció után a Tanács elé kerül majd a dokumentum.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír