Ugrás a tartalomra

Az ártatlan magyar áldozatokra emlékeztek Bajmokon az Akácfánál

Az emlékezésnek és az összetartásnak ereje van, hangzott el Bajmokon az Akácfánál. Több száz meggyilkolt magyar, horvát és német személy nevét őrzik a márványtáblák, amely előtt főt hajtottak a megemlékezők.

A lélekharang megkondulásával kezdődött a megemlékezés. Minden évben valaki az áldozatok hozzátartozói közül szólaltatja meg a harangot. Molnár Matild édesapja emléke előtt tisztelgett. „Nagyon szeretett bennünket, vittük neki az ebédet a faluházára, és nagyon örült amikor meglátott bennünket. Még egy testvérem van, egy húgom. Ez volt a legszebb emlékünk, mindig mosolygós volt. Akármilyen szomorú is, de tudta, hogy mi vár rá.”

1944. november 2-án Bajmokon több száz embert végeztek ki ártatlanul. Több bajmoki lakos vesztette el így hozzátartozóját. Az ő emlékükre állították fel a márványtáblákat az Akácfánál. Fajfer Katarina: „Ezen a napon ide járunk 1981-től. Ide járunk minden évben és megemlékezünk.”

Bajmokon az Akácfánál megtartották a megemlékezést az 1944-45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére. A megemlékező beszédekben többek között az is elhangzott, hogy fontos emlékezni, és fontos az összetartás. Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai elnöke elmondta, a fiataloknak is ismerniük kell a történelmet. Nem szabad megfeledkezni az egykori hősökről. „1944. novemberében szinte minden vajdasági helységben, legyen az a legkisebb falu, ahol magyarok éltek, ott sajnos jajszó volt és halálhörgés. Szenvedett a népünk. Ezt az ifjúságnak nem szabad elfeledni, át kell nekik adnunk.”

A kegyelet virágait az önkormányzati vezetők, a pártok, a nemzeti tanácsok és a civil szervezetek képviselői helyezték el. A megemlékezés a Szózattal ért véget.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP