Ugrás a tartalomra

Adán tett látogatást Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár

A dreai és az óbecsei lurkóház megtekintése után Adán a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökével és vezetőségi tagjaival találkozott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára, aki a Vajdasági Magyar Szövetség meghívására érkezett Vajdaságba.

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, a látogatás elsődleges célja az, hogy az államtitkár személyesen is meggyőződhessen arról, a szociális szférában mik a legnagyobb problémák térségünkben. Mint mondta, amikor nemzetpolitikai célokat fogalmaznak meg, akkor ez a szféra sem hagyható ki. Kiemelte annak az együttgondolkodásnak a fontosságát is, amit az anyaországi és a vajdasági magyarság közösen valósít meg. Mint mondta, arra készülnek, hogy március 16-ai választások után vajdasági magyar közösség a VMSZ-en keresztül, ha nem is tudja befolyásolni, legalább megpróbálja befolyásolni a mindennapjait leginkább meghatározó dolgok alakulását. Úgy fogalmazott, a vajdasági magyar közösség felkészült mind a március 16-ai, mind az április 6-ai választásokra.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára a fiatalabb nemzedék tagjai közül térségünkből elszármazott, a magyarságot erősítő, a vajdasági magyarság tagjai előtt példaképként álló fiatalok szerepéről beszélt. Kiemelte annak fontosságát is, hogy amikor a Kárpát-medencei nagycsaládosok elkezdtek szerveződni, akkor a vajdaságiak élen jártak ennek a folyamatnak a megvalósulásában, ami – ahogyan fogalmazott – nemcsak a vajdasági, hanem az összmagyarságot is erősíti, ugyanis az innen induló kezdeményezések minden régióra kihatottak. Mint mondta, eleinte maguk sem gondolták, hogy a kezdeti támogatás olyan programokat tud majd generálni, mint amilyen például a tavalyi nyári tábor volt, amely igen nagy hatással bírt mind a helyi családok, mind a szélesebb közösség tagjaira. Kiemelte, meglátogatták a lurkóházakat, és azt tapasztalták, hogy a gyermekekben ott van a hit. Mint mondta, Magyarországon az a változás, ami 3,5-4 évvel ezelőtt elindult, a nemzetpolitikán túl a családok megerősítését, valamint a szociális segélyezés és a családtámogatási rendszer szétválasztását tűzte ki céljául, hangsúlyozta Soltész Miklós, hozzátéve, ennek keretében fontosnak tartották és tartják a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek kiemelését is. Végezetül arra buzdította az egybegyűlteket, hogy vegyenek rész mind a március 16-ai szerbiai, mind az április 6-ai magyarországi választásokon, és voksoljanak az eddig kialakított kiváló együttműködés folytatására. A jövőre vonatkozóan a legfőbb célnak a helyben maradás fontosságát emelte ki, ami – ahogyan fogalmazott – csakis a közös munka révén valósulhat meg.

Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége elnöke kifejtette, egyre több olyan család van, amelyeknek tagjai örömmel vesznek részt a tevékenységeikben, és büszkén vállalják azt, hogy nagycsaládosok. Hangsúlyozta, az első egyesület 1995-ben alakult meg, a szövetséget pedig 2002-ben hozták létre, jelenleg összesen 18 egyesületet és 12 csoportot ölel fel, közel 3700 családot tömörít. Mint mondta, még az idén nekikezdenek a délvidéki nagycsaládos ház építéséhez, illetve teljes felújításához. Ehhez már egy 2,5 millió forintos támogatásra vonatkozó szerződést alá is írtak az Emberi Erőforrások Minisztériumával, ugyanis – ahogyan fogalmazott – Soltész Miklós személyesen is messzemenően támogatja. A nagycsaládos ház felújításával kapcsolatos munkálatok első részét, a bontás folyamatát a tervek szerint április első hétvégéjén kezdik majd meg. Az első fázisban a meglévő épületet szeretnék felújítani, a másodikban a hozzáépítés, a harmadikban egy nyári foglalkoztató játszótér kialakítása szerepel a tervek között, magyarázta Krizsán Vilmos, hozzátéve, a projektum összértéke 150 ezer euró.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. G.
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt