Ugrás a tartalomra

83 gazda írt alá hitelszerződést

83 mezőgazdasági termelővel írt szerdán alá szerződést a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési alap. A hitelvonallal az illetékesek új traktorok vásárlására ösztönözik a termelőket.

Sztamorján Zsolt óbecsei gazda sikeresen pályázott a tartományi eszközökre. Szerinte nyereségesen lehet gazdálkodni a fejlesztési alap kölcsöneivel, elsősorban az alacsony kamatlábaknak köszönhetően. „Tudjuk, hogy 2 százalékos kamattal jár, tehát ilyen feltételekkel sehol sem, bankokon keresztül nem lehet beszerezni.”

Szerbiában és azon belül Vajdaságban is sok az elöregedett mezőgazdasági munkagép. A pályázók elmondása szerint a tartományi hitel az egyedüli mód arra, hogy új traktorokhoz jussanak. Rumi Katalin gombosi termelő: „Nagyon segít mert nekünk van egy öreg traktorunk, 49 éves és mindig elromlik. Ez nagy segítség most. Nálunk nehéz szántási földek vannak, nehéz őket megmunkálni, nagyon segít ha megkapjuk.”

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap az illetékes titkársággal karöltve a téli idényben a terepeket járva arra buzdította a termelőket, hogy éljenek a kölcsön lehetőségeivel. Szabó József igazgató: „Ez a hitelezési vonal jelen pillanatban nemcsak itt az országban, hanem Európa-szerte is nagyon nagyra van becsülve, mivel nagyon jók a feltételek. A kamatláb az 2 százalékos évi szinten, a hitel öt és fél éves, 6 hónapos a nyugalmi időszak és minden hat hónapban történik a törlesztés. 20 ezer euró a maximális összeg, amit odaítélünk.”

A 20 százalékos önrészes befizetése után a termelők már használhatják is a mezőgazdasági gépeket. A pályázatra 150 millió dináros keretösszeget látott elő a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt