Ugrás a tartalomra

30 millió eurós gyorssegély érkezik az EU-ból

Belgrád - Szerbia azonnal számíthat az Európai Unió 30 milliós gyorssegélyére a legsürgetőbb árvízkárok szanálása céljából – jelentette ki Michael Davenport, az EU belgrádi misszióvezetője.

Davenport a belgrádi nemzetközi donátori konferencián elmondta, az EU olyan rövidtávú eszközöket bocsát Szerbia rendelkezésére, amelyekből felújíthatják a házakat és az infrastruktúrát a kormány által megszabott prioritások szerint.

„Szerbia az árvíz kezdetétől a kértnél is nagyobb segítséget kapott az EU tagországaitól, a unió szakemberei pedig segítenek az energetikai építmények védelmében” – emelte ki Davenport. A pénzsegély pontos összegéről később döntenek a kárfelmérést követően, tette hozzá.

„Az EU 200 szakembert küld, hogy segítsen a szerbiai kormánynak a kárelhárítás és a pénz rendeltetésszerű felhasználásának ellenőrzésében” – mondta a küldöttségvezető.

Magyarország külön is segít – Áder János magyar államfő táviratban nyilvánított részvétet az árvízben elhunytak családjainak és Tomislav Nikolić hivatali kollégájának. Áder megerősítette: Szerbia számíthat Magyarország segítségére, a magyar kormány már döntött a támogatás folyósításáról és több magyarországi szervezet gyűjt a szerbiai árvízkároslultaknak.

Az energiaszektor és a mezőgazdaság a fő kárvallottja az árvíznek

A elsődleges becslések szerint az árvízkárok meghaladják a 174 millió eurót. Ez több mint a hazai össztermék 0,64 százaléka, ezért pályázhatunk forrásokra az európai szolidáris alapnál.

A mezőgazdaság és az energiaszektor a katasztrófa legnagyobb kárvallottja – jelentette ki Aleksandar Vučić kormányfő a károsultak megsegítésére szervezett donátori konferencián.

„Közel 80 ezer hektár szántóföld van víz alatt. A villanygazdaság veszteségei jelentősek” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: az érintett területek újjáépítésére a kormány tíz napon belül részletes tervet dolgoz ki.

A jótékonysági eseményen jelen lévő diplomatáknak és politikusoknak elmondta, hogy az árvízkárok felmérésekor tisztességesen járnak el és a pénzügyi segélyeket is rendeltetésszerűen költik el.

 

Szerző (Forrás)
Beta, Tanjug, RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt