Ugrás a tartalomra

Vučić: Vagy alaposan, vagy nélkülem

Ivica Dačić szerint a kormányátalakítás nem vezet majd előrehozott választásokhoz

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, a Szerb Haladó Párt elnöke kedden kijelentette, hogy a kormánykoalíció vagy alaposan végrehajtja a kormány átalakítását, vagy ő nem vesz részt ebben a folyamatban. A kormányátalakítás kimenetele egyelőre ismeretlen, ami biztos, hogy a korábbi ígéretekkel összhangban az SZHP július 27-e előtt befejezi a munka ráeső részét – mondta.

– Jelenleg azt sem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a folyamat sikeres lesz, egy azonban biztos: nem állok el attól, hogy vagy jól kivitelezzük a kormány átalakítását, vagy nem veszek részt benne. Nemcsak saját pártomtól, hanem a kormánykoalíció többi pártjától is alapos munkát várok el. Hiszem, hogy egyértelmű voltam. Másokkal ellentétben én nem bársonyszékben születtem, és nem is ott fogok meghalni. Ezért meglehetősen nyugodt vagyok – fejtette ki Vučić.

Nebojša Stefanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke, az SZHP alelnöke megerősítette, hogy a párt főbizottsága július 26-án vitatja meg a kormányátalakítást, majd ezután azonnal nyilvánosságra hozzák pártjuk azon tisztségviselőinek a listáját, akiket leváltanának.

A kormányátalakításról július 27-én születik meg a végső döntés, a köztársasági parlament pedig július 29-én vagy 30-án ül össze megvitatni ezt a kérdést, nyilatkozta Stefanović, hozzátéve, hogy azért halasztották el a főbizottság korábbra tervezett ülését, hogy több időt adjanak a tagoknak a téma és a lehetséges megoldások felmérésére.

Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője kedden is megismételte pártjának álláspontját, hogy a kormány átalakítása során nem a kádermegoldásoknak kell középpontban állniuk, hanem az újonnan megfogalmazott céloknak.

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić és Mlađan Dinkić, a kormánykoalíciót alkotó központi pártok vezetői komoly emberek, és egyedül ők állapíthatják meg, hogy milyen kritériumok alapján valósuljon meg a kormány átalakítása, fogalmazott Ružić, majd elmondta, hogy az SZSZP elnöksége, majd főbizottsága vagy e hét végén, vagy a jövő hét folyamán vitatja meg a témát.

A szocialisták frakcióvezetője egyébként nem hiszi, hogy a haladók azért halasztották el főbizottságuk ülését, mert nem tudnak megegyezni a káderkérdések tekintetében. Ružić szerint inkább Vučić elfoglaltságával magyarázható a halasztás.

Ami a rendkívüli választások kiírását illeti, Ružić kifejtette:

– Egy választás a lehető legdemokratikusabb módja annak, hogy a polgárok akarata megmutatkozzon. Akik a legnagyobb felelősséggel rendelkeznek ebben az országban, azok eldönthetik, hogy ebben a pillanatban szükséges lenne-e kiírni a rendkívüli parlamenti választásokat, vagy sem.

Semmi akadálya nem lenne a választások megtartásának, ha bebizonyosodna, hogy az Ivica Dačić kormányfői expozéjában elhangzó célkitűzéseket sikerült maradéktalanul megvalósítani. Tudjuk, hogy fő célként a szervezett bűnözés és a korrupció ellenes küzdelmet, valamint a szociális-gazdasági helyzet stabilizálását jelölte meg.

Ha valaki úgy méri fel, hogy ezeket a célokat sikerült maradéktalanul megvalósítani, akkor semmi akadálya a választások kiírásának, jómagam azonban úgy vélem, hogy a célok még nem valósultak meg.

Slavica Đukić Dejanović egészségügyi miniszter, az SZSZP alelnöke nem hiszi, hogy a rendkívüli köztársasági választások kiírása valós lehetőség lenne, ugyanakkor megtörténhet, hogy a kormány átalakítása előrehozott választásokhoz fog vezetni. Ha a lefektetett célokat nem sikerül a megfelelő ütemben megvalósítani, akkor megtörténhet, hogy a kormányátalakítás rendkívüli választásokhoz vezet majd – nyomatékosította Đukić Dejanović.

Ivica Dačić kormányfő, az SZSZP elnöke viszont leszögezte:

– Nem lesznek előrehozott választások, mert azok a tagfelvételi tárgyalások megnyitását, valamint az egyéb fontos kérdések, mint mondjuk a munkanélküliség magas arányának, kezelését is gátolnák.

A Vučićtyal folytatott hétfői tárgyalás során nem volt közöttük téma a rendkívüli választások kiírása – hangsúlyozta Dačić.

A szocialisták egyik másik tárcavezetője, Milutin Mrkonjić közlekedési miniszter pedig közölte, hogy a kormány átalakításának témája új erőket ébresztett a miniszterekben. Ugyanakkor, ami az SZSZP-t illeti, a párt egyébként is legjobb kádereit adta a kormánynak, véli Mrkonjić, aki szerint nem jó, hogy a kormányátalakítást ennyire a médián keresztül hajtják végre.

Slavica Đukić Dejanović és Žarko Obradović egyetemi tanárok, Ivica Dačić politológus, jómagam pedig mérnök vagyok. Tehát saját szakmánkban a csúcsot képviseljük.

Nekem egyébként nem volt szükségem arra az új erőre, amely a kormányátalakítás témájának megnyitása után szabadult fel, hiszen az előző összetételű kormányban is a mostanival megegyező tempóban dolgoztam. Az átalakítás részleteivel nem foglalkozom, hiszen javában zajlik az építési idény – fogalmazott Mrkonjić.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks