Ugrás a tartalomra

A VMSZ szerint felül kell vizsgálni a szociális segélyezési rendszert

A nagycsaládok legnagyobb gondja a gyermekek iskoláztatása. Az állam sem támogatja kellőképpen ezeket a háztartásokat. A csantavéri Peller családban 9 gyermek van. Ők nem jogosultak a szociális segélyre, mert a két legidősebb gyerek már nagykorú. A gyermekpótlék odaítélésekor pedig csak az első 4 leszármazott életkorát veszik figyelembe.

„Szeretem, hogy sokan vagyunk, mert sokat lehet játszani és nem lehet unatkozni” – így mesél Kinga, egy csantavéri 9 gyermekes család tagja a nagycsalád előnyeiről. Szeretetből náluk nincs hiány, ám az anyagiakból annál inkább. Jelenleg 7 kiskorú gyermek lakik a szülőkkel.

Az anya munkaviszonyban van, az apa rokkantnyugdíjas. Házukat hitelre vásárolták. Az ennivalót igyekeznek otthon előállítani, megtermelni, tenyészteni, de gondot okoz a gyerekek tanfelszerelésének megvásárlása, uzsonnáztatása.

Szabó Rózsa: „Férjem 10 000 dináros nyugdíjából, az én 27 000 dináros fizetésemből, lakáshitelünk is van. 7 kiskorú gyerekem iskolába jár, itt csak az anyagi probléma a legnagyobb probléma.”

A szociális programra fokozott figyelmet kíván fordítani a VMSZ.

Jánosi Elvira, a VMSZ jelöltje: „Hihetetlen, hogy ma, a 21. században, amikor nagyon sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak megélni vagy egyáltalán nincs gyerekük vagy maximum kettő. Állandóan idegesek. Itt 9 gyerek van, és az első benyomás az, hogy ez a család olyan boldog. Nekik érzelmileg sokkal több van, mint a legtöbb embernek a 21. században.”

A szociális programjuk sikeresebb kidolgozása érdekében a VMSZ jelöltjei Csantavéren nagycsaládosokat látogattak meg. „Külön gondot okoz az iskoláztatás, uzsonnáztatás, a szülőknek a munkahelyteremtés. Van mit tenni ezen a téren, ezek keretében jelentést teszünk a VMSZ vezetőségének, akik majd erre a jövőben próbálnak megoldást találni” – mondta Osztrogonác Simon, a VMSZ jelöltje.

A VMSZ szerint felülvizsgálatra szorul a szociális segélyezési rendszer is. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a visszaeső bűnelkövetőket az állam bármiféle korlátozás nélkül támogassa az adófizetők pénzéből. A VMSZ az új parlament megalakulása után törvénymódosítási javaslatot fog benyújtani azzal a céllal, hogy a segélyezés során a szociális szempont mellett a társadalmi igazságosság is érvényesüljön.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír