Ugrás a tartalomra

A VMSZ gazdaságélénkítő programja

A magyar vállalkozások megerősítésére, a feldolgozóipar fejlesztésére épül a Vajdasági Magyar Szövetség gazdaságélénkítő programja – nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ újraválasztott elnöke a Pannon RTV Szubjektív című műsorában. Véleménye szerint a Magyar Nemzeti Tanács munkájának sikeressége a VMSZ felelőssége és érdeke is. Elmondása szerint pártja továbbra is nyitott azok számára akik a közösség számára fontos ügyeket előre tudják mozdítani.

Két évig dolgozott számos szakértő és politikus a Vajdasági Magyar Szövetség gazdaságélénkítési programján. Pásztor István pártelnök szerint kapaszkodókat kell nyújtani a vajdasági magyar közösségnek a szülőföldön maradáshoz és a boldoguláshoz. „Meg tudjuk erősíteni a létező vállalkozásainkat, az egyéni gazdaságoktól egészen a mi kategóriáinkat figyelembe véve jelentősebb, nagyobb vállalkozásokig. Odáig tudunk eljutni, hogy munkahelyeket tudunk teremteni ezekben a vállalkozásokban, odáig tudunk eljutni, hogy ezekben a vállalkozásoknak a piacra jutási érvényesülési lehetőségeit tudjuk elősegíteni.”

A Magyar Nemzeti Tanácsról szólva Pásztor István elmondta, hogy a VMSZ-nek nagy felelőssége van a testület működésében, mivel a 35-ből 31 mandátummal rendelkező Magyar Összefogás lista a párt támogatásával érte el a kimagasló eredményt. „Ha volt egy mozgósító kampányunk a választásokban, egy programmal, amit fölvállaltunk és mögé álltunk, akkor nem lehet mindegy a számunkra, hogy mi lesz az oktatásban, a művelődésben, a tájékoztatásban. Létre tudjuk-e hozni Szabadkán az önálló médiaházat, fel tudjuk-e újítani az épített örökségnek az épületeit, tudunk-e új tartalmat vinni azokban az elemi és középiskolákba, amiknek az alapítói jogát átvettük, tovább tudjuk-e vinni azt az építkezést, amit az előző négy éves MNT elkezdett?”

A VMSZ 2007-es megújulását a pártelnök szerint éppen annak köszönheti, hogy munkájába bevonta az egyházakat, a civileket és az értelmiségieket. Továbbra is nyitottak az építő jellegű párbeszédre. „Erre én nyitott vagyok, illetve azt szeretném, ha a VMSZ nyitott lenne. Az a kérdés, hogy ebben ki milyen szándékkal kíván szerepet vállalni és részt venni. Akik jó szándékkal, korrekt módon, a becsületesség elve alapján ebben rész kívánnak venni, azoknak ott a helye és azokat szívesen fogadjuk partnerként, mint ahogy ezt eddig is tettük.”

Pásztor István jó döntésnek ítélte meg, hogy 2014-ben a Vajdasági Magyar Szövetség csatlakozott a köztársasági parlamenti többséghez, emiatt közvetlen befolyással is rendelkezhet a közösséget érintő kérdésekben. Elmondása szerint fontos, hogy a VMSZ jelen van a közösség szempontjából fontos ügyek döntési mechanizmusában.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír