Ugrás a tartalomra

Uloga parlamenta u pregovorima o članstvu EU

Odbor za evropske integracije republičkog parlamenta je juče prihvatio dokument koji reguliše način kako će skupština učestvovati u pregovorima o članstvu EU. Platformu pregovora države određuje Vlada – naglasio je Laslo Varga, poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) i zamenik predsednika odbora za integracije u izjavi za Mađar so.

Parlament je u decembru prihvatio odluku na osnovu koje će i skupština biti aktivni učesnik u pregovorima. To znači da nakon što Vlada usvoji platformu pregovora, dokument šalje parlamentu koji prilaže svoje mišljenje koje se vraća Vladi. Posle toga, a pre nego što prihvati finalnu verziju platforme Vlada ima obavezu da informiše skupštinu o tome da li je je prihvatila ili nije pojedine sugestije. „Da bi stigli do momenta kada parlament izražava mišljenje o nekom pitanju, morali smo izraditi odluko kojom se uređuje postupak razmatranja predloga pregovaračke pozicije. Na osnovu usvojene odluke će postupak biti sledeći: nakon što u parlament stigne predlog platforme za pregovore Vlade, predsednik odbora za integracije će platformu usmeriti stručnom odboru koji ima ingerencije vezane za određeno poglavlje na koje se platforma odnosi. Stručni odbor će imati rok od osam dana da napiše svoje stavove, koje će proslediti odboru za integracije. Odbor će u roku od pet dana morati prihvatiti stav parlamenta. To praktično znači da je sa strane skupštine odbor za integracije telo koje formira stav parlamenta. Ukoliko Vlada u roku od 15 dana ne dobije stav parlamenta, ne mora isti da uzme u obzir. Kako danas stvari stoje platforme za pregovore neće biti javne doki h Srbija ne preda Evropskoj komisiji, imaće strogo poverljivi karakter. To znači da će sednice odbora za integracije biti zatvorene. Ali to istovremeno znači i da se ne stvaraju ni minimalni uslovi da bi iko mogao dati mišljenje o ovim dokumentima. Zbog toga smo izradili rešenje koje omogučava da vršimo konsultacije o datim pitanjima sa nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima integracije za vreme tih osam dana dok određeni stručni odbori razmatraju predlog Vlade” – izjavio je Varga.

Odbor za integracije će sazvati sednicu na koju će pozvati i civilni sektor, koji neće biti upoznat sa platformom Vlade, ali će biti upoznat sa temom platforme. „To znači da ćemo postavljanjem ciljnih pitanja moći saznati stavove civilnog sektora o datoj temi” – objašnjava Varga.

Poslanik SVM-a je izjavio da se trenutno ne zna kada bi se moglo otvoriti prvo poglavlje pregovora. Postoji mišljenje da se već u junu može otvoriti poglavlje 32 koje se odnosi na budžetska sredstva, ali neki kažu da bit a tema mogla stići na dnevni red tek na jesen. „Znamo međutim da će za nekoliko nedelja biti gotov takozvani skrining-izveštaj Evropske komisije o poglavljima 23 i 24 koji se odnose na pravosuđe i ljudska prava i koji treba da prihvate članice EU. Ovaj izveštaj će pokazati šta Srbija mora da uradi da bi se u vezi tih poglavlja moglo početi pregovarati” – naglasio je Varga.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát