Ugrás a tartalomra

Új mentőautót kapott a Zentai Egészségház

Az illetékes szerbiai minisztérium és a Világbank közös programja keretében új mentőautót kapott a Zentai Egészségház. A 6 millió dinár értékű kocsit Vickó Ferenc államtitkár adta ma át a zentai intézménynek.

A zentai lakosok nem panaszkodnak a mentőszolgálat munkájára, azonban még nagyobb biztonságban érzik magukat az új mentőautónak köszönhetően.Bulatović László: „Szerencsére nem kellett kihívnom a mentőszolgálatot még, örülök neki, ha van, és ha a lakosságot szolgálja, ha a lakosságnak ez által jobb lesz.”Biacsi József: „Meg voltam elégedve, mert a régi jármű is megfelelt a körülményeknek, amiben élünk, nem volt probléma.”

A zentai mentőszolgálat jó felszereltségű mentőkocsikkal rendelkezik, ezért esetükben az adomány elsősorban a minőségi munka folytonosságának biztosítását jelenti. Lőrinc Csongor, a mentőszolgálat koordinátora: „Ezekben a kis községekben, mint Zenta is, egyetlen egy csapat van szolgálatban, tehát a munka gyorsasága végül is maradni fog, a minőséget tudjuk folytatni.”

15 percig is eltarthat, míg a mentő a hívást követően kiérkezik a terepre. A zentai szolgálatnak orvosokkal, technikusokkal, sofőrökkel, diszpécserekkel együtt 25 tagja van, de egyszerre csak egy csapat van szolgálatban.

Átlagosan 20-25 intervenció jut egy napra, ezért fontos, hogy korszerű mentőkocsikkal járják a terepet. Dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója: „Teljesen fölszerelt rohamkocsiról van szó, tehát defibrillátor, EKG, minden, ami kell, tehát a munkavégzésben jól felszerelt mentőautó azért szükséges, mert a 60 km körzetű községben minden pontra oda kell érnünk, és ha a mentőautó fölszereltségében hiányos, vagy technikailag hiányos, akkor ebben már hibák lehetnek.”

Szerbia-szerte húsz egészségház kapott egy-egy korszerű, jól felszerelt mentőautót, ebből hat vajdasági mentőszolgálat: a zombori, a verbászi, a topolyai, a rumai, a magyarcsernyei és a zentai. A projekt lényege a szolgáltatások szintjének emelése helyi szinten – mondta el Vickó Ferenc, VMSZ-es egészségügyi államtitkár.

„Hogy hol van a legnagyobb szükség, tehát néztük az autók számát, évjáratát, a lefutott kilométereket, a területi megoszlást – ezeket próbáltuk figyelembe venni, és azt is néztük, hogy a Vajdaságba kerülő autók ne egy helyre kerüljenek.”

Az államtitkár elmondása szerint, van rá lehetőség, hogy jövő tavaszra folytatódik a program, további húsz autóval támogatják a szerbiai mentőszolgálatokat.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása