Ugrás a tartalomra

Új lehetőségekkel az itthon maradásért

Magyar Levente: A magyar kormányzat teljes mellszélességgel és jelentős pénzeszközökkel támogatja a VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiáját

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Szabadkán és Palicson részt vett a Vajdasági Magyar Szövetség 1956-os központi megemlékezésén. Ezt megelőzőleg lapunknak nyilatkozva a nemzeti ünnep jelentőségét hangsúlyozta: ’56 nyilvánvalóan a magyarság történelmének egyik legfelemelőbb és legfontosabb pillanata. Ezt nemcsak a magyarság gondolja így, hanem külföld is, amely javarészt az akkori történésekről ismeri a magyarokat. A világ elsősorban a szabadságszeretetből fakadó mozgalom révén ismerte meg igazán a magyarságot, emelte ki Magyar Levente, mondván, örömmel fogadta a VMSZ meghívását, hogy a szabadságharc ötvenkilencedik évfordulójáról Vajdaságban emlékezzen meg. A vajdasági magyarságnak az anyaország és a budapesti kormányzat kiemelt figyelmét kell élveznie, hiszen olyan jól szervezett közösségről van szó, amellyel hatékonyan együtt lehet működni, mivel nem fragmentált, hanem egységes és eredményes érdekképviselettel rendelkezik.

Főleg a gazdasági együttműködés tekintetében lehet olyan programokat generálni, amelyeket a magyar kormány vajdasági partnerei a gyakorlatban hatékonyan megvalósíthatnak, emelte ki Magyar Levente, majd megerősítette, hogy a Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével folytatott pénteki tárgyalás során fontos egyeztetésre került sor a VMSZ terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájáról. A stratégia mindenféleképpen élvezni fogja a magyar kormány aktív támogatását, nyomatékosította az államtitkár.

– A programot heteken belül szeretnénk elindítani. A részletekről majd akkor beszélünk, annyit azonban már most el lehet mondani, hogy jelentős pénzösszegekkel kívánunk hozzájárulni a stratégia megvalósításához. A program rendkívül színvonalas, és egyrészről azt reméljük tőle, hogy a következő években jelentősen hozzájárulhat majd a nagyfokú elvándorlás megállításához. Kormányzatként kötelességünk – és ugyanezt a VMSZ nevében is merem állítani – mindent megtenni azoknak a gazdasági körülményeknek a megteremtéséhez, amelyek itthon tarthatják a távozni készülőket. Sok még az egyeztetnivaló, azt viszont ismét nyomatékosítani szeretném, hogy a magyar kormányzat teljes mellszélességgel és komoly pénzeszközökkel támogatja ezt a programot. Ami a támogatandó területeket illeti, elsősorban azokra szeretnénk összpontosítani, amelyek a vajdasági adottságokra építenek. Ilyen például a mezőgazdaság vagy az idegenforgalom. A vajdasági vállalkozások fejlesztése különböző hitelekkel szintén elengedhetetlen a kis- és középvállalkozások erősítéséhez, ez pedig azért fontos, mert például Magyarországon ez a szektor adja a legtöbb foglalkoztatottat. A program egyfajta előfutárának tekinthető, hogy a napokban Szabadkán és Újvidéken megnyílnak a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak a képviseletei. Ezeknek az lesz a feladata, hogy a helyi, vajdasági vállalkozásokat összekössék a lehetséges magyarországi partnerekkel, valamint pályázási tanácsadást nyújtsanak a vállalatoknak, vagy különböző hitellehetőségekhez juttassák ezeket. Az Eximbank pedig, amely szintén a gazdaságfinanszírozás tekintetében játszik fontos szerepet, Belgrádban nyit hamarosan irodát – taglalta Magyar Levente.

Szerző (Forrás)
P.E., Magyar Szó (Fotó: Molnár Edvárd)
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát