Ugrás a tartalomra

Televíziózás állami támogatással

A szociális segélyben részesülők és a kisnyugdíjasok ingyen juthatnak hozzá a digitális televíziózáshoz szükséges set-top boxhoz

Tekintettel arra, hogy Szerbiában megkezdődött és hamarosan befejeződik a digitalizáció, megtörténhet, hogy egyesek televíziójának képernyője belátható időn belül elsötétül. Ez elsősorban azoknál történhet meg, akik előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával nézik a szerbiai televíziós csatornák műsorát. A digitális sugárzás nem igényli új televíziókészülék beszerzését, egy jelátalakító készülék, más néven set-top box szükséges, valamint esetenként új szoba- vagy tetőantenna. A digitális átállás persze úgy is megoldható, hogy a televíziónéző előfizet egy kábeltelevíziós, vagy műholdas szolgáltató csomagjára, de az internetes tévézést is választhatja.

A set-top boxot általában 3 ezer és 4 ezer dinár közötti összegért szerezhetjük be. Mivel egyesek családi költségvetését még ez az összeg is megterhelné, az illetékesek úgy döntöttek, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ingyen kapják meg a jelátalakító készüléket. Csikós László, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára lapunknak nyilatkozva elmondta, a szociális segélyben részesülők – hozzávetőlegesen 106 ezer család –, a 15 ezer dinárnál kevesebb nyugdíjból élő idősek – nagyjából 300 ezer személy – és azok, akik rokkantsági adalékot, vagy ápolási díjat kapnak az államtól, kaphatják meg ingyen a készüléket. A szociális segélyben részesülőknek a helyi szociális központot kell felkeresniük, ahol szándéknyilatkozatot írnak alá, ezt a szociális munkaközpont munkatársa a telekommunikációs minisztériumnak továbbítja, az a Szerbiai Postának és ezt követően a családok postai küldemény formájában kapják meg a berendezést, magyarázta Csikós. A nyugdíjasoknak a nyugdíjbiztosító helyi fiókintézetében kell kérvényezniük a jelátalakító készüléket. Azok a családok, ahol két kisnyugdíjas van, egy készülékre jogosultak. A kérvényeket bármikor át lehet adni, az állam nem szabott meg határidőt.

Szerző (Forrás)
P.E., Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks