Ugrás a tartalomra

„Szerbia mindent megtett”

Aleksandar Vučić szerb kormányfő-helyettes továbbra is meg van róla győződve, hogy Szerbia június 28-án elnyeri a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát. Optimizmusát Vučić a szerb kormány eddigi munkájával magyarázza.

– Nem titkolom, hogy milyen kimenetelről vagyok meggyőződve. Nem vagyok alibi-politikus. A labdarúgásban sem szerettem soha azokat a játékosokat, akik visszaadják hátulra a labdát. Ha lehetőségedben áll, akkor menj és rúgjál gólt.

A német hatalmi politikusok nem biztosítottak arról, hogy támogatni fogják a csatlakozási tárgyalások megkezdése dátumának kitűzését, ugyanakkor hiszem, hogy június 28-át Szerbia győztesként fejezi.

Országunk szinte mindent megtett, amivel bizonyította, hogy megbízható, komoly és felelősségteljes partner – fejtette ki vasárnap Vučić.

A szerb kormányfő-helyettes úgy véli, hogy az Európai Unió illetékesei egyetlen olyan dolgot sem említhetnek, amellyel kapcsolatban Szerbia kudarcot vallott volna.

Egy nappal korábban Vučić pedig arról beszélt, hogy ha az Európai Tanács június végén nem tűzi ki a konkrét dátumot, amikor Szerbia megnyithatná a tagfelvételi tárgyalásokat, akkor az az ő hibája lesz.

A csatlakozási tárgyalások megkezdése azért fontos, mert a folyamatnak köszönhetően Szerbia normális és tisztességes országgá nőhetné ki magát.

Ha az ország mégsem nyeri el a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát, valakinek a polgárok elé kell állnia és magyarázatot kell adnia a fejlemények miértjére, magyarázta Vučić, majd megismételte: „Én leszek a hibás, ha nem lesz dátum.”

Szerbia a koszovói kérdés kezelése mellett a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a jogállamiság kiépítése terén is sokat tett, érvelt Vučić, aki szerint az ország jövőbeli partnereinek nem egy minimális ajánlattal kell elismerniük a szerb kormány eddigi munkájának eredményességét, hanem minél inkább fel kellene gyorsítaniuk az ország fejlődésének folyamatát.

Azzal kapcsolatban, hogy június 28-a után a kormány átalakítása kerül-e napirendre, vagy mégis inkább a rendkívüli köztársasági parlamenti választások, a kormányfő-helyettes nem kívánt semmit sem elárulni, csupán annyit jegyzett meg, hogy a jogállamiságnak fel kell váltania a jogokkal való visszaélést, a gazdaságnak pedig minden más téma elé kell kerülnie.

– Ha sikerül elérni ezt a két dolgot és ha mindehhez jómagamnak is sikerül hozzájárulnom, akkor úgy érzem, hogy megérdemeltem a nyugdíjat. Lesznek olyan miniszterek, akiket leváltunk, ugyanakkor a kormány átalakítása alatt jómagam egy sokkal széleskörűbb változást értek.

Meg kell mutatnunk a népnek, hogy felelősek vagyunk és alaposan felülvizsgáljuk a mögöttünk álló időszak eredményességét. Egyesek elmennek, helyükre pedig mások jönnek – részletezte Vučić.

Ivica Dačić szerb miniszterelnök a Wachaui Európa Fórumon fejtette ki, hogy ha Szerbia nem nyeri el a tagfelvételi tárgyalások megkezdésének dátumát, akkor komoly veszélybe kerülnek a korábban megkezdett reformfolyamatok.

A koszovói kérdés megoldásának tekintetében Szerbia történelmi lépést lépett meg, fogalmazott Dačić, mondva, hogy a szerb államhatalom bebizonyította: „Kész eleget tenni kötelezettségének és így eltávolítani minden akadályt az európai csatlakozás útjáról.”

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B92
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks