Ugrás a tartalomra

A szavazati jog nem magától értetődő

A külhoni magyar állampolgárok csakis akkor vehetnek részt a magyarországi parlamenti választáson, ha előtte feliratkoztak a választói névjegyzékre

A vonatkozó magyarországi törvény 2013. évi módosítását követően a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak az országgyűlési választáson és az országos népszavazáson, méghozzá levélszavazás formájában, viszont a szavazati joggal nem lehet az automatizmus elve mentén élni. Aki szavazni szeretne, annak a Nemzeti Választási Irodától kell kérnie felvételét a választói névjegyzékbe.

A levélszavazás regisztrációjának két módja van. Az egyik a papír alapú regisztrálás, ennek során a polgárnak egy űrlapot kell kitöltenie, majd postáznia a Nemzeti Választási Irodának (NVI). A polgárok internetes felületen is regisztrálhatnak, az NVI honlapján (www.nvi.hu). Akinek már van érvényes levélszavazói regisztrációja és adatai azóta nem változtak, regisztrációja tíz évig érvényben marad.

Az NVI október derekán postai küldeményt juttatott el a külhoni magyar állampolgároknak. Ebben a választói névjegyzékben még nem szereplők számára mellékelték a felvételi kérelem formanyomtatványát, a korábban regisztrált magyar állampolgároknak pedig az adatok esetleges módosításának bejelentésére készített nyomtatványt tették a borítékba, amelybe válaszboríték is került, így a polgárokat nem terheli postaköltség.

A Vajdasági Magyar Szövetség terepi aktivistái már több napja járják a terepet, azzal a céllal, hogy segítsék az érdekelteket a regisztrációban. Az akció vasárnapig tart.

A VMSZ aktivistái a városközpontoktól a peremvárosi településeken és falvakon át a tanyákig minden magyar polgárhoz megpróbálnak eljutni – emelte ki lapunknak nyilatkozva Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke. Az aktivisták először afelől érdeklődnek, hogy a polgár rendelkezik-e magyar állampolgársággal, regisztrált-e a névjegyzékbe, igényel-e segítséget az űrlap kitöltésében.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sokan vannak, akik bár magyar állampolgárok, még nem regisztráltak, mert esetleg bonyolultnak tartják a formanyomtatvány kitöltését – mutatott rá a folytatásban Horvát Tímea. Mint hozzátette, az űrlapot a választópolgár tölti ki, az aktivista csupán segítséget nyújt, útmutatóval szolgál. A lakcímkártyán található adatokat kell beírni az űrlapra, amelyet a Nemzeti Választási Iroda címére kell eljuttatni – magyarázta a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke.

– A Nemzeti Választási Iroda a későbbiekben szintén írásban értesíti a választópolgárt, hogy sikeresen regisztrált és élhet szavazati jogával. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy attól, hogy valaki magyar állampolgár, nem élhet automatikusan szavazati jogával, a regisztráció megkerülhetetlen lépés ebben a folyamatban. Ami a szabadkai terepi munkát illeti, 180 aktivistánk járja a várost és környékét, de tisztségviselőink is kiveszik részüket a munkából, hiszen valóban minden családhoz, személyhez szeretnénk eljutni. Ha valakihez munkaidőben kopogunk be, ahhoz aktivistáink igyekeznek később is visszatérni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek nyitottak, pozitívan viszonyulnak hozzánk, nemcsak a regisztrációban való segítség miatt, hanem mert jólesik nekik elbeszélgetni az aktivistával. Megfigyeltük, hogy az emberek java része jól tájékozott és ismeri a magyarországi politikai viszonyokat. A városközpontban persze egyszerűbb a terepi munka, a peremvárosi településeken, a falvakban és a tanyavilágban már más a helyzet. Többet kell gyalogolni, ugyanakkor amikor például egy tanyára érkezünk, több időt is eltöltünk, hiszen az ott élő, gyakran idős emberek, örülnek, ha szót válthatnak valakivel, bármilyen témáról.

A fő téma persze minden esetben a 2018-as magyarországi parlamenti választások. Értékelésem szerint a vajdasági magyar közösség már bizonyította kötődését az anyaországhoz. Szinte nincsen olyan ház, ahol ne lenne például téma a tavalyi kvótareferendum, hiszen már akkor sokan éltek szavazati jogukkal és bizonyították, hogy felsorakoznak az anyaország mögött. Egyelőre hálátlan dolog pontos számokról beszélni, annyit azonban elmondhatok, hogy a terepi munka megkezdése óta több ezer ember regisztrált – taglalta Horvát Tímea.

Az aktivisták nemcsak a regisztrációs űrlap, hanem az adatmódosítási formanyomtatvány kitöltésében is segítenek – hangsúlyozta a beszélgetés folytatásában a politikus. Szavai szerint a polgárok lakcímére két formanyomtatvány érkezik: az egyik a regisztrációs űrlap, a másik pedig az adatmódosítási formanyomtatvány. Utóbbit azoknak a polgároknak kell kitölteniük, akik korábban már regisztráltak a Nemzeti Választási Irodánál, ám időközben megváltoztak személyes adataik.

– Az adatmódosítással kapcsolatban azt is fontos elmondani, hogy vannak olyan személyek, akik már regisztráltak, de nem biztosak abban, hogy a választási csomagot a Szabadkai Főkonzulátusra kérték-e vagy a lakcímükre. Ebben az esetben azt tudom javasolni, hogy a kézbesítés érdekében inkább saját, szabadkai lakcímükre kérjék a választási csomag kézbesítését – fogalmazott Horvát Tímea, majd megerősítette, hogy a folyamat támadhatatlanságának érdekében a terepi munka megkezdését megelőzően minden releváns részletről tájékoztatták a szerbiai adatvédelmi biztost.

Az adatok november 7-i frissítésének értelmében eddig 34 642 vajdasági magyar regisztrált sikeresen a Nemzeti Választási Irodánál. A Nemzeti Választási Iroda október 18-án frissített kimutatása szerint Szerbiából addig 33 941-en regisztráltak. A 2014-es országgyűlési választásokat megelőzően 31-32 ezer szerbiai illetékességű levélszavazó regisztrált.

A kimutatások szerint eddig megközelítőleg 180 ezer szerbiai illetékességű személy kapott magyar állampolgárságot. A soron következő magyarországi parlamenti választásokat 2018 áprilisában vagy májusában tartják meg. A levélszavazás regisztrációja 15 nappal a választások napja előtt zárul.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks