Ugrás a tartalomra

Számos beruházás gazdagította Szabadkát

Évértékelő Horvát Tímeával, a város alpolgármesterével

Eseményekben, illetve beruházásokban gazdag évet tudhat maga mögött a szabadkai helyi önkormányzat, és a tervek szerint a 2019-es esztendő is hasonlóképpen fog alakulni, hisz több idén, illetve a korábbi években megkezdett projektum léphet újabb szakaszba, illetve fejeződhet be. Lapunk kérésére Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere értékelte a lassan magunk mögött hagyott 2018-as évet, illetve a héten elfogadott és a 2019-es esztendőre vonatkozó költségvetés alapján felvázolta azokat a teendőket, amelyek jövőre várnak a városra.

– Amikor az ember évértékelőt tart, nehéz feladat előtt áll, hisz Szabadka esetében elmondható, hogy sok minden történt a területén. A prioritás az volt, hogy a megkezdett projektumokat folytassuk. Ilyen projektumunk például a Népszínház felújításának folytatása. Erre a célra 600 millió dinárt irányoztunk elő, míg jövőre további 700 milliót tudtunk biztosítani erre a célra. Az úgynevezett Y-elágazás esetében egy körülbelül három évtizedes projektumról beszélhetünk, amelynek megvalósítása 2016 novemberében lépett új szakaszába. Azóta 12 kilométernyi útszakaszt tudtunk kiépíteni köztársasági, tartományi és városi eszközökből. Ezen projektum folytatására a köztársasági kormány további 1,4 milliárdot különített el, ami elegendő lesz további 12 kilométer kiépítésére, ami összeköti a Zombori utat a kelebiai határátkelővel. Ez nagyon fontos a szabadkaiak számára, mivel az életminőség javulásához járul hozzá, hisz a Zágrábi utat és a városközpontot mentesítheti a tehergépjármű-forgalomtól. Nagy öröm számunkra, és úgy gondolom, sok szabadkai számára nagy örömet jelent a felújított zsinagóga átadása. Azt is el kell mondani, hogy az önkormányzati költségvetés csak szűkös teret enged a nagyobb beruházásoknak, éppen ezért ezek mellett szót kell ejteni a határon átnyúló projektumokról is. Két fontos IPA-projektumunk realizációja vette kezdetét 2018-ban, az egyik az Opti-Bike, amely egy megközelítőleg 15 kilométer hosszú kerékpárút megépítését teszi lehetővé, a másik pedig a palicsi magyar művelődési ház építési munkálatainak megkezdése. Utóbbi esetében az ünnepélyes alapkőletételre szeptemberben került sor, és a kivitelezési munkálatok nagyban zajlanak, és a tervek szerint 2019 közepére át tudjuk adni rendeltetésének, amivel a palicsiak egy régi álma valósulhat meg – fogalmazott Horvát Tímea.

Paliccsal kapcsolatban az alpolgármester elmondta, hogy az idei évben figyelmet fordítottak a település és turizmusának fejlesztésére. Decemberben letették a wellnessközpont alapkövét, aminek megvalósítása összesen 1 milliárd dinárba kerül, és aminek építési munkálatai 2019 elején kezdődnek el. Horvát emellett szót ejtett a németországi KfW bankkal kötött szerződésről, amely többek között a Palicsi-tó természeti értékeinek megóvását tűzte ki célul, és amely projektum megvalósításában nagy lépést tettek előre azzal, hogy megtörtént a szükséges földterületek kisajátítása, és hamarosan elkezdődik a mintegy 20 kilométernyi szennyvízhálózat kiépítése a településen. Emellett Palicson az idén elkészült egy másfél kilométer hosszú kerékpárút, illetve tervben van a Vigadó további fejlesztése.

Az alpolgármester elmondása szerint a projektumok nem valósulhattak volna meg ilyen mértékben, ha azokat nem támogatnák a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági és tartományi képviselői, illetve tisztségviselői, valamint maga Pásztor István, a VMSZ elnöke.

– Mindezen projektumok mellett nagy örömünkre szolgál, hogy egész évben biztosítani tudtuk az intézményrendszer működését, és hogy a kultúra és a sport területén több millió dináros pályázatokat írtunk ki, ezzel is megkönnyítve a különböző szervezetek munkáját. A beruházások mellett meg kell említeni azt is, hogy 2018 Mátyás király-emlékév volt, és ennek apropóján Szabadka is egy Mátyás király-szoborral gazdagodott. Ez az önkormányzati vezetőség számára azért fontos, mert egy-egy vezetőség munkáját az utókor az elért eredmények alapján ítéli meg, és ez azt bizonyítja, hogy a jelenlegi szabadkai vezetőség figyel a kultúrára és a történelemre is – mondta Horvát Tímea.

Az alpolgármester emellett a városhoz tartozó településeken végzett beruházásokról is szót ejtett, több utcát leaszfaltoztak, dűlőutakat rendeztek, és fejlesztették a vízvezeték-hálózatot. Horvát Tímea elmondása szerint több helyi közösség épületét is felújították, csakúgy, mint a művelődési házakat, sőt Noszán egy teljesen új művelődési ház felépítése lépett új szakaszába.

A minap elfogadott 2019-es költségvetés csaknem nyolcmilliárd dinárról rendelkezik. Ez a fentebb említett projektumok folytatása mellett, biztosítja az intézményrendszer működését is. Horvát Tímea szavai szerint az idén új angio műtővel gazdagodott Szabadkai Közkórházat köztársasági támogatásból a jövőben teljes egészében felújítják. A jövő évi költségvetés számos tétele mellett szerepel a Szabadka központjában lévő zöld szökőkút felújításának első fázisa is.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Benedek Miklós (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks