Ugrás a tartalomra

„Smrt trgovačkog putnika” - veoma aktuelan komad

Drama na mađarskom jeziku Subotičkog narodnog pozorišta se sprema za svoju prvu premijeru u novoj sezoni; 7. novembra će biti prikazana „Smrt trgovačkog putnika” autora Artura Milera u režiji Atile Andrašija, umetničkog direktora drame na mađarskom jeziku.

Andraši kaže da je tema Milerovog komada veoma aktuelna: „Drama govori o izopačenosti društva, o gubljenju snova, o sužavanju mogućnosti, o svemu što su građani srednje Evrope prinuđeni svakodnevno da preživljavaju.

Predstava nije sumorna, na sceni se dešavaju i smešne stvari, jer je ovo ipak tragikomedija. Priča je, kao što sam naslov govori, o smrti jednog običnog čoveka. Nedavno sam sa svojim kolegama razgovarao o provokaciji građana putem umetnosti.

Razmišljao sam zapravo o tome ko se danas smatra građaninom? Da li je građanin osoba koja deset godina zarađuje toliko da mu sve bude osigurano i pored toga može još nešto i da uštedi? Među mojim poznanicima je veoma malo njih koji su uspešni u takvom poduhvatu. Nestala je jedna vrsta životne forme, nestala je nezavisna egzistencija. Ne znam kako to može da se prihvati”, izjavio je Andraši.

U predstavi igraju Gabrijela Jonaš, Čila Pamer, Oršolja Cumbil, Bernadet Semeredi, Jožef Ince, Arpad Černik, Čaba Ralbovski, Bela Kalo, Peter Doci, Ferenc Peter i Tamaš Hajdu. Predstava se sprema u koprodukciji sa Kanjiškim mađarskim kamernim pozorištem.

Andraši navodi da su probe počele 10. septembra u prostorijama „Nepkera” i Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Erne Lanji”, jer po mišljenju umetničkog direktora, prostor u nekadašnjoj fabrici čipke „Mladost”, gde je pozorište do sada održavalo probe, nije više podoban za bilo kakav rad. „Kada sam prvi put kročio u „Mladost”, veoma neprijatno sam se iznenadio. Već stepenište, koje vodi do sale za probe, i polomljen lavabo na njemu su bili katastrofalan prizor.

Ja još nisam čuo da prostor za probe nema toalet… Sa Kanjiškim mađarskim kamernim pozorištem smo, u proteklih deset godina, bili na više od 150 lokacija, putovali smo u Rumuniju, u Slovačku, proputovali celu Vojvodinu, Baranju, Mađarsku, ali tako nešto nisam video, iako smo gostovali i u mnogo siromašnijim sredinama nego što je naša. Tako nešto Narodno pozorište ne može sebi da dozvoli, a ne mogu ni grad, ni pokrajina. Užasno je što su umetnici, nebitno koje su nacionalnosti, prinuđeni da rade u takvim uslovima. Zbog toga sam zamolio rukovodstvo „Nepkera” i KUDZ „Erne Lanji” da nam omoguće održavanje proba, tako da sad možemo raditi u civilizovanijim uslovima”, naglasio je Andraši.

Umetnički direktor je spomenuo i svakodnevne čarke između drame na mađarskom i drame na srpskom jeziku, a čiji su osnov dve scene koje održavaju probe u istom prostoru. „Važno je da imamo svoj prostor za probe.

Dva ansambla ne mogu nikako raditi na istom mestu u isto vreme. Zadatak drame na mađarskom jeziku je da vojvođanskim mađarima priprema pozorišne programe.

Ozbiljan rad zahteva zatvoren, sopstveni prostor, koji nam je stalno na raspolaganju. Ako dva ansambla moraju da dele iste prostorije, to će se negativno odraziti na njihov rad.

Potreban nam je drugi prostor, ali taj prostor mora ispunjavati higijenske uslove, mora da ima odgovarajuće grejanje i mora da ima osnovnu infrastrukturu što uključuje i toalete”, izjavio je Andraši.

Umetnički direktor je za „Mađar so” izjavio da će se u sezoni održati najmanje četiri premijere. Komad Njikolaja Koljada „Polonez Oginskiego” će režirati Radoslav Milenković.

Po motivima čuvenog Felinijevog filma „Ulica” komad će napisati Žolt Požgai, a predstavu će režirati Friđeš Kovač. Četvrta premijera će biti jedan krimić, „Beli jelen”, drama Lajoša Zilahija.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben