Ugrás a tartalomra

Sikeres négy év van az MNT mögött

Sikerült a magyar közösség képzettségi lemaradását a most feltörekvő nemzedékek esetében jelentősen mérsékelni, növelni a tanulás presztízsét a magyar közösségen belül. Sok ezer ember haszonélvezője annak, hogy a Magyar Nemzeti Tanács megalkotta, felerősítette stratégiai programjait – összegezte az MNT elmúlt négy évének jelentősebb eredményeit Korhecz Tamás elnök.

A közvetlen, demokratikus, többpárti választásokon létrejött Magyar Nemzeti Tanács 2010. június 30-аi alakuló ülésével kezdte meg a munkáját. Négy éve választottak először nemzeti tanácsokat közvetlen úton Szerbiában.

A mostani összetételű Magyar Nemzeti Tanácsot 2010 júniusában választották meg, a Magyar Összefogás lista háromnegyedes győzelmet aratott. A VMSZ, valamint a történelmi egyházak, a civil szervezetek és a vajdasági magyar közélet és értelmiség is képviselve volt ezen a listán. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke Korhecz Tamás lett.

A testület a vajdasági magyarság számára fontos területekre fejlesztési stratégiáikat dolgozott ki, melyek 2016-ig, 2018-ig szólnak. Az egyik legsikeresebb tevékenységük a beiskolázási és az iskolabusz program.

Ennek eredményeként egyre több vajdasági magyar család választja gyermekének az anyanyelvű oktatást. „Ingyen viszi a busz, segítséget kapunk a könyvekre is. Nagy segítséget ad a magyar közösség az iskoláztatáshoz. Örülünk neki, hogy így meg tudjuk oldani, hogy a gyereket magyar osztályba tudjuk járatni, nem kell szerbbe. Így kell megoldani, kicsit messzebbre megy” – mondta Nyilas Károly.

A magyar kulturális autonómia köztestülete óvodáskortól egészen a karrierépítésig segíti a magyarul tanulók pályáját. Az elmúlt négy évben 135 tankönyv kiadását hagyta jóvá az MNT, az iskolai könyvtárakat mintegy 10 ezer könyvvel gazdagították. 47 vajdasági iskolában végeztek egyszeri eszközfejlesztést, hogy a diákok minél korszerűbb körülmények között tanulhassanak. Joó Horti Lívia, a Közoktatási Bizottság elnöke hozzáfűzte: „Ha valamit fontosnak találok az elmúlt négy évben, akkor az a fajta partneri viszony, ami folyamatosan meg tudott valósulni a óvodák, általános iskolák és középiskolák között. ”

A szerbiai főiskolákra, egyetemekre iratkozóknak, több mint ezer hallgatónak ösztöndíjat biztosít az MNT, valamint szerb nyelvű felzárkóztató képzést azoknak, akiknek erre szükségük van. Ösztönözve a fiatalokat ezzel is a szülőföldön maradásban.

Jelentős MNT program még a népességfogyás megállítására irányuló stratégia, az elmúlt két évtizedben ugyanis közel százezer fővel csökkent a vajdasági magyar közösség lélekszáma. A Magyar Nemzeti Tanács népesedési akciótervének célja, hogy ösztönözzék a gyermekvállalási kedvet és a szülőföldön való megmaradást. Programokat szerveznek és családbarát munkahelyek megteremtésén dolgoznak.

Gajda Nóra egy ilyen, családbarát munkahelyen dolgozik a Magyar Nemzeti Tanács szabadkai székházában. Három gyermek édesanyja. 6 órát dolgozik teljes munkabérért. Jövedelme akkora, mintha 8 órát töltene az irodában. „Mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben meg tudjam szervezni mindennapjaimat, attól függetlenül, hogy vannak nagyobb gyermekeim is. Nagyon sokat számít. Hiszek abban, hogy az ilyen munkahelyek megteremtése olyan helyeken is segítség lenne, ahol kevesebb a gyermek.”

A Népesedési Akcióterv egyik sarkalatos pontja a családbarát munkahelyek létrehozása, amellyel a gyermekvállalást kívánják ösztönözni. A család fontosságának elfogadtatása a közgondolkodásban, illetve a szellemi és erkölcsi megbecsülésének növelése egyebek mellett a demográfiai stratégia célja. „Ha energiát fektetnek abba, hogy a munkavállaló jó körülmények között jól érezze magát a munkáján és ki tudjon teljesedni, akkor sokkal jobban végzi munkáját. Mi hiszünk abban, hogy a családbarát munkahelyek meg tudnak és meg kell, hogy honosodjanak a Vajdaságban” – mondta el ezzel kapcsolatban Sárcsevity Bea, az MNT Népesedési Akciótervének koordinátora.

Az MNT egyik fő stratégiai célkitűzése a magyar nyelvhasználati jogok betartatása. Ennek keretében alakították meg a nyelvrendőrséget, hogy ellenőrizze a hivatalos nyelvhasználatot, felmérje a helyzetet, és ez alapján meg tudják majd határozni a jövőbeni irányvonalakat is. „Természetesen ennek a helyszíni vizsgálatnak lehetnek akár negatív eredményei, következményei is.

Hogyha egy önkormányzat nem nyitott arra, hogy változtasson az eddigi nyelvpolitikáján akkor igyekezni fogunk a törvény adta lehetőségeinket kihasználni” – mondta Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa.

Az MNT támogatta a magyar színházakat, egyesületeket, megindította a vajdasági magyar örökség digitalizálási programját. Átvette a kiemelt jelentőségű közintézmények alapítói jogát. Programjában szerepelt a vajdasági magyar média fejlesztése.

Voltak dolgok amikre büszkék lehetnek, de volt olyan is, ami meghaladta az erejüket – emelte ki Korhecz Tamás, az MNT elnöke az elmúlt négy év eredményeit. „Amire én személy szerint büszke vagyok az az, hogy mi ennél többre nem voltunk képesek, tehát ez a csapat, amely hozzálátott ezeknek a stratégiai terveknek az elkészítéséhez és megvalósításához, a tudása, a képességei legjavát adta, mi a képességeink korlátait feszegettük ebben az időszakban.”

Korhecz Tamás hozzátette, voltak olyan célkitűzések, amelyeket az MNT nem tudott megvalósítani ebben a megbízatási időszakban. Ezek véghezvitele az új MNT feladata lesz. Mégpedig, megalakítani a Vajdasági Magyar Nemzeti Színházat, befejezni az Európa kollégiumot, megalakítani a Szabadkai Magyar Egyetemet és átreformálni a szerb nyelvű képzést.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben