Ugrás a tartalomra

Šansa za više od 40 firmi

U Savezu samostalnih sindikata ubeđeni su da će „preživela” preduzeća biti pokretač preostalog dela privrede

Opstanak i posao za najveći broj zaposlenih moguć je i u više od 40 od ukupno 156 preduzeća u restrukturiranju, ubeđeni su predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji su u sredu sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali o sudbini ovih preduzeća.

Premijer je posle razgovora sa čelnicima ovog sindikata izjavio da je moguće naći rešenje za 40 firmi u restrukturiranju, među kojima ima i velikih, i da je rešenje na vidiku. Ali, prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Ljubisava Orbovića, to ne znači da ostale čeka „brisanje sa spiska živih”.

Orbović je ubeđen da će opstati znatno više od navedenog broja preduzeća koja su 12 godina bezuspešno pripremana za prodaju, a 46 među njima, posle oporavka, moglo bi da bude uzor i pokretač domaće privrede.

Orbović smatra da je u javnosti pogrešno shvaćeno da samo 46 firmi u restrukturiranju, koje su u razgovoru izdvojene od ukupno 156, imaju šansu da taj proces završe uspešno, dok ostale čeka stavljanje katanca na vrata.

– Nismo napravili razliku koje firme imaju šansu, koje nemaju, već su predstavnici našeg sindikata i vlade ocenili da postoje firme koje mogu da se pokrenu brže i da budu pokretač drugima – rekao je Orbović novinarima, posle razgovora sa premijerom Vučićem. 

Prema njegovim rečima, prodaja tih preduzeća nije u prvom planu i o tome se nije razgovaralo. Pravo stanje u 156 preduzeća u restrukturiranju i koje su od njih najbliže kupcu ili izlasku „na zelenu granu” saopštiće posebne sektorske komisije, koje će raditi u svim oblastima i razmotriti sve probleme u tim firmama.

Vučić je naveo da se nazire rešenje za FAP i „Ikarbus”, a „svi bismo bili zadovoljni da za jedan broj zaista nađemo rešenje i to iz različitih privrednih sektora – građevinskog, metalskog, ’Azotare’, ’MSK Kikinda’, PKB-a, ’PIK Bečeja’ do kompanija kao što su ’14. oktobar’, ’Petoletka’ i Fabrike vagona, gde smo već uložili 60 miliona dinara”.

Zoran Mihajlović, sekretar veća Saveza samostalnih sindikata, rekao je za „Politiku” da su predstavnici ove sindikalne centrale na sastanak sa premijerom otišli sa spiskom od 32 firme.

– Reč je o preduzećima iz raznih oblasti koja su u boljem položaju od ostalih, što ne znači da nema i drugih koja mogu da nađu strateškog partnera – kaže Mihajlović. – Neka od njih više ne dobijaju subvencije i mogu samostalno da rade.

Takav je slučaj sa „Poljoprivrednim kombinatom Beograd”, kome samo treba vratiti ukinuti regres za mleko. Među njima je i Fabrika maziva FAM u Kruševcu. „Ikarbus” bi takođe mogao da samostalno posluje ako bi javna preduzeća od njega kupovala autobuse, a samo Beogradu je potrebno 400 autobusa godišnje. Među preduzećima koja bi lako mogla da stanu na noge je i kruševački „Trajal”. „Agroživ” bi takođe mogao da nađe kupca, ali i „Kablovi” i „Prva petoletka”.

Svoj doprinos oživljavanju što većeg broja od ukupno 584 firmi, od kojih je 156 u restrukturiranju, spreman je da pruži i Industrijski sindikat Srbije. Njegov predsednik Dragan Matić obratio se pismom premijeru Vučiću, kojim ga obaveštava da je Dragutin Vuković, poslovni čovek iz Novog Sada, spreman da kupi novobeogradsku Industriju mašina i traktora (IMT).

Matić podseća da su traktori IMT traženi kako na domaćem tržištu, zemljama u okruženju, tako i u Aziji, Africi i Južnoj Americi, što bi omogućilo rentabilno poslovanje IMT i 200 kooperanata.

IMT jedino nema obrtna sredstva da finansira proizvodnju, a velika dugovanja mu takođe vezuju ruke. Danas će Agencija za privatizaciju na svojoj internet stranici (priv.rs) objaviti javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća sa zavisnim privrednim društvima.

Szerző (Forrás)
Politika, A. Mikavica
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt