Ugrás a tartalomra

Pásztor István: van mire büszkének lennünk

Ha a mai Európa politikusai, döntéshozói ismernék a magyar történelmet, óvatosabban, körültekintőbben fogalmaznának, amikor rólunk, magyarokról beszélnek - jelentette ki Pásztor István.

A VMSZ elnöke Brüsszelben hétfőn a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén beszélt.

Ha összemérnénk a magyarokat az európai nemzetekkel, a tőlünk nyugatra lévőekkel, büszkén kihúzhatjuk magunkat, van mire büszkének lennünk- emelte ki Pásztor István. A megemlékezésen kijelentette, március 15-e nem ért véget Világossal és Araddal sem. Százhetven éve beírták a történelemkönyvekbe, hogy Magyarország a parlamentáris demokrácia hazája. Mindezt lehetetlenség volna elmondani azoknak, akik európai döntéshozókként vagy szakértőkként értetlenkedve figyelik a magyarok döntéseit. A mi felelősségünk, hogy ne titkoljuk el, amit képviselünk, azt, akik vagyunk. Ahogyan nem tettük ezt 1848-49-ben, úgy nem tesszük ma sem – fogalmazott Pásztor István.

Kijelentette: a magyarok nem fogják meggondolni magukat, legfeljebb „némi szomorúsággal” tudomásul veszik, hogy Európában úgy a másik fél megértésének, mint a választókra való odafigyelés és megfelelés eszméje megkopott, elhasználttá vált, ezért félredobták.

Az eseményen köszöntőt mondott Deli Andor európai parlamenti képviselő is, aki kijelentette: a szabadságért minden nemzedéknek meg kell küzdenie. Ez 1848 hőseinek üzenete. Arra emlékeztetett, ahogy a nemzeti összefogás adta vissza a magyarok szabadságát és önbecsülését, a magyar nemzet együtt, egymásba kapaszkodva nagyon sok mindent elért az elmúlt években is. Mint mondta, az elért eredmények komoly veszélybe kerültek 2015-ben, de a fizikai és jogi határzárral sikerült megállítani az illegális bevándorlást. „A szabadságot tudni kell megszerezni, de ugyanúgy tudni kell megőrizni is” – fogalmazott. A tét óriási és mindenkire szükség van ahhoz, hogy Magyarország és a nemzet – hűen 1848 örökségéhez – továbbra is a saját útját járhassa – tette hozzá a politikus.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról