Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: Esély, hogy megoldjuk a magyarság számára jelentős ügyeket

A szerbiai köztársasági parlament alelnöke, Igor Bečić és a frakciók vezetői találkoztak az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának dél és közép-európai irodájának igazgatójával. A frakcióvezetők ismertették azokat a prioritásokat, amelyeket a parlamenti munkában is képviselnek, valamint azt, hogyan látják a két ország együttműködését a jövőben.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy a vajdasági magyarság mindig a szerbiai intézményeken keresztül próbálta orvosolni a gondjait.

Az Egyesült Államok gondolkodásmódjára jellemző, régiókban gondolkodás miatt Pásztor szerint fontos a modellértékű szerb-magyar történelmi megbékélés olyan nemzetek számára, amelyek még nemrégiben konfliktusban álltak egymással. Ez más viszonyok rendezésében is, mint a szerb-horvát, szerb-bosnyák vagy a szerb-albán is használható lehet.

„A európai uniós csatlakozást mi esélyként éljük meg. Egy olyan esélyként, amelyben meg tudjuk oldani azokat a dolgokat, amelyek a magyarság szempontjából külön jelentőséggel bírnak.

Ilyen például a részarányos foglalkoztatottságnak a kérdése. Nagyon fontos az, hogy Szerbiának egy részletes akciótervet, cselekvési tervet kell kidolgoznia a kisebbségi jogok előmozdítására vonatkozóan.

A nemzeti tanácsokról szóló törvény is reményeink szerint hamarosan, a választások után újra módosulni fog. Ez is egy pozitívum. Ez is a csatlakozási folyamat jelentőségét húzza alá, hiszen ezzel van összefüggésben” – mondta Pásztor Bálint.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP