Ugrás a tartalomra

Pastor: Spokojan sam kad je reč o izboru nove vlade

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da je ta stranka s mandatorom Aleksandrom Vučićem dogovorila skoro sve detalje učešća SVM u novoj vladi i da je spokojan kada je reč o njenom izboru u parlamentu.

BEOGRAD - Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da je ta stranka s mandatorom Aleksandrom Vučićem dogovorila skoro sve detalje učešća SVM u novoj vladi i da je spokojan kada je reč o njenom izboru u parlamentu. 

"Što se tiče formiranja vlade, u suštini ja sam spokojan. Počeli smo razgovore početkom juna, nema nikakvih otvorenih stvari, ali treba da stavimo tačku na kraj rečenice i očekujem da će to uslediti u onom momentu kad mandatar bude smatrao da je za to došlo vreme", rekao je Pastor za Tanjug.

SVM, kako kaže, želi da bude deo parlamentarne većine, a da u izvršnoj vlasti učesvuje na nivou državnih sekretara u četiri ministarstva koja budu pokrivala oblast infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i poljoprivrede. 

Prema njegovim rečima, to su pitanja oko kojih postoji načelna sagalasnost i sporazum. 

"Očekujem da se to završi onda kada premijer bude smatrao da je za to došlo vreme, a svakako pre nego što vlada bude formirana", kaže Pastor.

Pastor je naveo da je SVM sa SNS imao jedan krug razgovora još početkom juna i da je saglasan sa političkim opredeljenjima buduće vlade koju je Vučić u okviru tog razgovora izložio.

"Naša posebna programska opredeljenja se u potupnosti uklapaju u viziju koja nam je bila izložena. Dogovorili smo se da nastavimo taj razgovor. U tom smislu očekujem poziv Vučića", rekao je lider SVM, stranke koja je bila deo parlamentrane većine i u prošlom skupštinskom sazivu.

Mandatar Aleksandar Vučić je nedugo posle izbora 24. aprila rekao da je SVM jedini siguran partner u budućoj vladi.

Vučić je početkom juna održao prvi krug razgovora o vladi sa predstavnicima svih stranaka koje su ušle u parlament, a za danas je najavio da će razgovarati sa predstavnicima SPS.

Szerző (Forrás)
Foto Tanjug/T.Valič, arhiva
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP