Ugrás a tartalomra

Odluka o pokrajinskim izborima je na Pajtiću

RAZGOVOR: Balint Pastor, član Predsedništva SVM, za Danas

„Razgovore sa SNS o ulasku SVM u Vladu Srbije očekujemo sledeće nedelje“

Subotica, Beograd - Savez vojvođanskih Mađara je kao manjinska regionalna stranka osvojio više glasova na teritoriji AP Vojvodine na ovim parlamentarnim izborima od Demokratske stranke, ali to ne može da dovede do raspisivanja prevremenih pokrajinskih izbora.

Predsednik Skupštine Vojvodine, prema važećim propisima, nema nadležnosti da raspiše prevremene pokrajinske izbore, već bi to mogao da učini samo na obrazloženi predlog vojvođanske vlade.

Dakle, lopta nije u dvorištu Ištvana Pastora i SVM, nego predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića. Ako Pajtić podnese ostavku ili zatraži od Skupštine APV da se raspišu izbori, onda je to druga situacija - objasnio je u razgovoru za Danas Balint Pastor, član Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara, odgovarajući na pitanje da li smatra da je aktuelna vlast u Vojvodini izgubila legitimitet, kao što tvrde u SNS.

Pastor je istakao da je lider SVM Ištvan Pastor sa pozicije predsednika pokrajinske skupštine rekao da ne postoje pravni uslovi za raspisivanje vanrednih izbora u Vojvodini. „Propisi jasno određuju kada to može da bude učinjeno, a u ovom trenutku ne postoji nijedan uslov“, ukazao je Balint Pastor.

Ištvan Pastor je izjavio da Skupština APV „nije igračka za prikrivanje činjenice da je kralj go“, što je shvaćeno kao aluzija na Bojana Pajtića. Da li to znači da je SVM nezadovoljan Pajtićevim radom? Postoji li mogućnost da SVM raskine koaliciju sa DS u Vojvodini?

- Savez vojvođanskih Mađara nikada od svog osnivanja nije promenio koalicionog partnera tokom mandata Vlade Vojvodine i ne vidim razlog da to učinimo sada, jer se onda ni po čemu ne bismo razlikovali od ostalih stranaka na političkoj sceni Srbije.

Mi smo pouzdan partner bilo kojoj stranci s kojoj se dogovorimo o koaliciji i dogovore poštujemo do kraja mandata, bilo da je reč o pokrajinskom ili republičkom nivou. Postoji još jedna okolnost koja je veoma značajna.

Do 6. juna treba da bude usvojen Statut AP Vojvodine i mislim da vladajuća koalicija u Pokrajini i nova vladajuća koalicija u Republici treba da razgovaraju kako završiti taj posao. To bi trebalo da bude apsolutni prioritet u ovom trenutku, pa tek onda da se razgovara o eventualnim izborima.

Budući da su SNS i SVM izrazili spremnost za razgovore o budućoj Vladi Srbije, da li su već preduzeti koraci u tom pravcu? Kada bi razgovori mogli da počnu?

- Sve zavisi od Srpske napredne stranke. Spremni smo za te razgovore i od prvog dana izborne kampanje smo govorili da je evidentno da će SNS biti u poziciji da formira vladu, a mi kao mađarska stranka želimo da promovišemo interese mađarske nacionalne zajednice.

Ne interesuju nas funkcije i fotelje, ali ako se dogovorimo da delovi našeg izbornog programa budu uvršteni u program buduće vlade, mogli bismo da budemo deo parlamentarne većine. Nikoga ne ucenjujemo i treba prvo da vidimo program buduće vlade. Razgovore očekujem naredne sedmice.

Naknadno o resorima u vladi

Predsednik vaše stranke je izjavio da bi SVM želeo da ima nekoliko državnih sekretara u različitim ministarstvima. Koji su resori u pitanju?

- O tome tek treba razgovarati. Želimo bolji pristup informacijama, a vlada je sedište izvršne vlasti i zato bismo voleli da imamo nekoliko ljudi tamo. Recimo, bili bismo zainteresovani za određene resore koji su od značaja za interese Vojvođana.

Szerző (Forrás)
Danas, Marija Stojanović
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP