You are here

Lezárult a Prosperitati Alapítvány idei első kiírási körének pályázási határideje

A Prosperitati Alapítvány idei első pályázati kiírás pályaműveinek átadási határideje tegnap, január 31-én zárult. Az első jelzések szerint a vajdasági magyarok körében nem lankadt a pályázási kedv, hiszen mind az öt kiírás nagy érdeklődést váltott ki, és bátran kijelenthető, túlszárnyalta a várakozásokat. Arról, hogy milyen visszhangot váltott ki az ide első kiírás, Juhász Bálintot, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjét kérdeztük.

– Tavaly a két körben az érdekeltek csaknem háromezer pályázatot adtak át, és ezeknek a túlnyomó többsége pozitív elbírálásban részesült. A siker megadta az alaphangot az idei pályázatoknak is. Mondhatjuk, hogy a mostani kiírás sikeresebbnek bizonyul a tavalyiaknál, mert mintegy négyezer pályamű érkezett be öt pályázati kiírás vonatkozásában.  Ebből három kis összegű támogatási forma eszközbeszerzésre, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök vásárlására, valamint többéves ültetvények telepítésére vonatkozott, kettő pedig nagy léptékű gazdasági és mezőgazdaság-fejlesztési hitelkonstrukciós pályázatokra. Az tudom mondani, hogy minden pályázati kiírás vonatkozásában az érdeklődés hatalmas volt, mert nemcsak a várt pályázati beadvány, hanem annál is több érkezett be.

A Prosperitati Alapítvány munkatársaira tehát nagy munka vár a következő időszakban, hogy értékeljék és elbírálják a beadványokat, ugyanakkor nagy öröm számunkra, hogy sikeres pályázati kört tudunk magunk mögött. Reméljük, hogy még nagyobb lendületet tudtunk adni a vajdasági magyar mezőgazdasági, illetve gazdasági ágazatnak.

Történetesen mely pályázati vonalra volt legnagyobb az érdeklődés?

– A legtöbb pályázati beadvány mezőgazdasági gépek vásárlására érkezett, számuk meghaladja a 3200-at. A többire is szép számban adták át a pályázatokat, eszközbeszerzésre csaknem 700-an, többéves ültetvények telepítésére pedig több mint 60-an. A hitelkonstrukciós pályázatokra, vagyis a Kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztésre és a Kiemelt jelentőségű, nagy léptékű gazdasági fejlesztésre kiírt pályázatra viszont megközelítőleg 40 pályamű érkezett be. E minden tekintetben az elvárásoknak megfelel, sőt túl is lépte.

Mekkora pénzösszeg áll rendelkezésre a szóban forgó pályázatok esetében?

– A három kis összegű pályázat vonatkozásában 280 millió dinár, mezőgazdasági és gazdasági fejlesztésekre megközelítőleg 1,8 milliárd dinár áll rendelkezésre. Úgy gondolom, hogy az igényelt összeg meghaladja a pályázati keretet.

Az idén újdonságokat is beiktattak a pályázási rendszerbe, interneten is be lehetett küldeni a pályaműveket.

– Az online pályázati rendszer azt jelenti, hogy internetes rendszerben is íródnak a pályázatok, a pályaművet tehát nemcsak World dokumentumban kell megírni, kinyomtatni és úgy beküldeni. Éppen ennek köszönhetően már február 1-jén el tudjuk kezdeni a kis összegű pályázatok értékelését. Ugyanakkor nyomtatott formában is be kellett adni a pályázatokat, hogy a személyes kapcsolat megmaradjon a pályázókkal, ami kontrollrendszernek is tekinthető. Az is fontos számunkra, hogy az online rendszer révén nagymértékben töltötték fel a mellékleteket, ez szintén meggyorsítja a pozitív visszajelzést. Az online pályázati rendszer tehát teljes mértékben bevált, és ezt az is alátámasztja, hogy tavaly a két pályázati körben csaknem 3000 pályázat érkezett be, most pedig mintegy 4000. A számítógépes rendszer az elbírálást is segíteni fogja, és a továbbiakban a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat is ilyen módon kell feltölteni, ami átláthatóbbá, könnyebbé teszi a rendszert. Enélkül komoly kihívás lett volna megbirkózni a beérkezett 4000 pályázati anyaggal.

Mikorra várható a pályaművek elbírálása és az eredmények meghirdetése?

– Mint említettem, már ma megkezdjük az elbírálást, hiszen valamennyien érdekeltek vagyunk abban, hogy határidőn belül elvégezzük az értékelést.

Azt szeretném, ha február végén, március elején már lennének eredmények, de mindez a beadott mellékletek színvonalán is múlik. Ha kevés lesz a pontosítás, akkor hamarabb tudjuk teljesíteni a feladatot.

Szerző: 
Magyar Szó, Kocsi Zoltán