Ugrás a tartalomra

Nagyok kicsiknek

Hangulatos népzene, éneklés, versengés, játékok.

Ez jellemezte az első alkalommal sorra kerülő törökbecsei Játszóházat, melyet a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet, valamint a Teleház szervezett.

Már kora délelőtt szép számban érkeztek gyermekek a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület nagytermébe, mely azoknak a közösségépítő foglalkozásoknak a helyszíne, amelyeket a bánsági település Rákóczi-ifjai vezetnek. Ők azok a serdülő fiatalok, akik több táborban is jártak, és úgy gondolták, hogy az ott szerzett tudást mindenképp tovább kell adniuk a fiatalabb korosztálynak is.

Báló Tibor, a törökbecsei Teleház vezetője elmondta, a program Nagyok kicsiknek elnevezéssel indult.

— A közeljövőben akár minden szombaton szervezhetünk Játszóházat, hiszen mi is kellemesen meglepődtünk azon, hogy zsúfolásig megtelt az egyesület székháza, s a gyermekek jól érzik magukat. A nagyok régi népi játékokkal várták őket, melyekkel a hagyományokat ápoljuk, emellett a jövő nemzedékével is megismertetjük őket.

Nem hagyjuk kihalni, elveszni a nagyszüleink gyermekkori játékait, azokat a foglalatosságokat, amelyek az akkori időkre voltak jellemzőek, amikor még nem létezett okostelefon, s a szórakozáshoz elegendő volt akár egy seprű, egy rongylabda vagy néhány szék. Emellett a középiskolások népénekeket is tanítottak a kicsiknek.

Bálint Tibor negyedikes gimnazista örömmel vállalta az aktivitások vezetését. A régi idők gyermekkorát visszaidéző játékokat a társaival közösen tervezte meg.  

— Nagyon fontos a szórványmagyarság fennmaradása, s gondolom, hogy ennek érdekében nekünk is nagy szerep jut. Az első találkozásra főként játékokkal készültünk, viszont az a tervünk, hogy a rendezvényen a néptánc és a népzene ápolása, valamint a régi hangszerek bemutatása is helyet kapjon. Ha minden hétvégén ilyen sokan összejövünk, meghívjuk a vidéki Rákóczi Ifjúsági Szervezetek tagjait is.

A Törökbecsén megtartott, Nagyok kicsiknek elnevezésű első játszóháznak mintegy negyven részvevője volt. A sikeren felbuzdulva a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet tagjai minden hétvégén várják a játszani, tanulni vágyó fiatalabb társaikat.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Zséli Ágnes
Többi hír