Ugrás a tartalomra

Nagyköveti fogadás az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett fogadást a belgrádi Magyar Nagykövetség hétfő este Belgrádban.

Az ünnepségen a magyar és a szerb himnusz is elhangzott, majd Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete üdvözölte az egybegyűlteket.

A rendezvényen tartományi és köztársasági tisztségviselők, nagykövetek, politikusok, újságírók, valamint a vajdasági magyar közösség képviselői is jelen voltak.

Lőcsei Ilona, a Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület titkára, Hertelendyfalva: “A történelmünk egy része. Ahogy a nagykövet úr is elmondta, a szabadságról szól. Jó tudni, mi volt az, amiért küzdöttek, harcoltak azok az emberek, akik 1956-ban átélték azokat az eseményeket.”

A fogadóest egyik legfőbb motívuma az 56-os forradalom üzenetének közvetítése és az akkor megfogalmazódott célok felelevenítése volt.

Juhász Bálint a VMSZ elnökségi tagja: “Egy ilyen fogadás is alkalmas arra, hogy ennek emlékét újra és újra felelevenítsük. A szomszédos országok, európai és Európán kívüli országok számára ezt az üzenetet újra és újra közvetítsük.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy 1956 ne merüljön a feledés homályába.” Az esemény minden évben kiváló alkalom a kapcsolatépítésre.

Kern Imre, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális államtitkár: “Szerintem ezek a fogadások egyrészt magáról az eseményről szólnak, nemzeti ünnepünkről, másrészt pedig arról, hogy dolgozunk szakmánk területén, megpróbáljuk jobbá tenni országunkat.”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc nem kizárólag a vajdasági magyar közösség életében és történelmében hagyott kitörölhetetlen nyomot – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. “Nem csak az itt élő magyar közösségnek volt fontos és jelentős ez a forradalom, hanem azt hiszem, az itt élő szerbeknek is.

Az egykori Jugoszlávia mindazoknak, akik a kommunizmus, az akkor úgynevezett szocializmus feszítésében érezték azokat a gátakat, amelyek lényege az volt, hogyan lehet megszabadulni mindettől és a szabadság eszméjét úgy fellángoltatni, ahogyan azt 1956 Budapestje és Magyarországa tette.”

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete az eseményen hangsúlyozta, Magyarország soha nem felejti el azt a segítséget, amelyet a vajdaságiak nyújtottak az 56-os menekülteknek.

“Világos volt mindenkinek, hogy az ideérkező magyarok számára nem volt más útirány, mint Jugoszlávia.

Ezzel együtt maximálisan korrekt módon viselkedtek velük, emberként bántak velük, amiért azt gondolom Magyarország és a magyar nemzet mindig is hálás lesz.”

A vendégeket a szervezők művelődési műsorral várták, valamint egy összeállítást is megtekinthettek az 1956-os forradalom eseményeiről.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP