Ugrás a tartalomra

Miščević: Berlin veruje Beogradu

Vlada Srbije uživa podršku i poverenje Berlina, koji veruje da Srbija može do kraja 2018. godine da završi pregovarački proces sa EU, rekla Tanja Miščević. Šef pregovaračkog tima Srbije u Nemačkoj se sastala sa više zvaničnika.

Šef pregovaračkog tima vlade Srbije Tanja Miščević izjavila je da Vlada Srbije, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, uživa punu političku podršku i poverenje zvaničnog Berlina.

"Veoma smo zadovoljni prijemom, razgovorima i atmosferom u Berlinu i niko od naših nemačkih sagovornika nije imao ni jedan jedini negativan stav o tome da Srbija može, onako kao što se i planira, do kraja 2018. godine da završi pregovarački proces sa Evropskom unijom", rekla je Miščevićeva Tanjugu u Berlinu.

Govoreći o svojoj poseti nemačkoj prestonici, Miščevićeva je istakla da je to što je nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila izbor nove Vlade i pružila podršku srpskom premijeru, bila odlična prilika da se to i materijalizuje, odnosno, razgovara o planovima vlade Srbije u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom periodu i o tome kako se svi ti planovi odražavju na pregovore o članstvu Srbije u EU.

Miščevićeva je prvi visoki predstavnik nove vlade Srbije koja je posetila politički Berlin i sastala se sa važnim ljudima nemačke politike, zaduženim, pre svega, za pitanja proširenja EU i evropsku politiku nemačke vlade i Bundestaga, ali i nemačkog civilnog društva.

Razgovarala je i sa načelnikom odeljenja za evropsku politiku u Kancelarskoj službi Nikolausom Majer-Landrutom doktorom istorije za koga se kaže da zna čvrsto da pregovara, oštro argumentuje i tečno govori tri evropska jezika.

Miščević je razgovarala je i sa državnim ministrom u Ministarstvu inostranih poslova socijaldemokratom Mihaelom Rotom i članovima odbora Bundestaga za pitanja EU.

Među sagovornicima Tanje Miščević bili su i Kristof Reclaf, direktor odseka za proširenje EU u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova, kao i šef odeljenja za EU u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jerg Bentman.

Miščević je razgovarala i sa poslanicima Bundestaga iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije Ahimom Postom, Ditmarom Nitanom i Akselom Šeferom, političarima sa evropskim iskustvom i zaduženjima, kao i sa poslanikom Hrišćansko-demokratske unije Peterom Bajerom.

Važni razgovori i sa člancama EU 

Ona se sastala i sa spoljnopolitičkim portparolom demohrišćana Filipom Misfelderom, koji je ovih dana bio tema pisanja nemačke štampe, jer je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom slavio rođendan bivšeg kancelara Gerharda Šredera.

Tokom posete Miščević je razgovarala i sa generalnim sekretarom Evropskog pokreta Nemačke Berndom Hitemanom.

"Kada razgovarate sa EU ne razgovarate samo sa Briselom, nego mnogo više sa zemljama članicama EU, među kojima Nemačka ima vodeće i najznačajnije mesto", rekla je Miščević i naglasila da je veoma zadovoljna razgovorima u Berlinu.

"Naišli smo na veliko razumevanje svih naših ideja. Ono što se vrlo jasno može čuti, a tu svi bili izričiti i, političari, kao i predstavnici civilnog društva, jeste poverenje u političku elitu Srbije i to nije nešto na šta smo mi navikli", rekla je Miščević.

Ona je navela da je to poverenje povezano sa reformama u Srbiji, kao i sa pitanjem dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dodala da se u Berlinu prati šta govori EK o dosadašnjem toku razgovora sa Srbijom.

"Svi naši nemački partneri su u razgovoru naglasili da Srbija ima kapacitet, ali i istakli spremnost da nam pomognu", rekla je Miščevićeva i dodala da se na tom poverenju može graditi partnerstvo.

"U Berlinu smo predstavili naše osnovne ideje o potrebi ekonomskih reformi, konsolidacije, teških mera štednje, izmena zakona i sve to povezali sa procesom pregovora. Nemačka je veoma zainteresovana da nam pomogne u reformama, između ostalog, i tako što će nam pomoći da razumemo šta su to evropski standardi", istakla je Miščevićeva.

Ona je navela da su teme razgovora u Berlinu bile poglavlja 23 i 24 kao i 35, ali i pitanja u vezi sa upravo usvojenim Nacrtom zakona o azilantima, kojim je Srbija proglašena sigurnom zemljom.

Miščević je izrazila uverenje proglašnenje Srbije sigurnom zemljom može dovesti do smanjenja broja zahteva za azil u Nemačkoj građana Srbije.

Ona je, takođe, rekla da su sa nemačkim sagovornicima razgovarali o temema u vezi sa vladavinom prava, o budućoj saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Nemačke, o finansijskog kontroli trošenja budžetskih sredstava i drugim pitanjima vezanim za evropsku budućnost Srbije.

Szerző (Forrás)
RTS
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát