Ugrás a tartalomra

Milyen sors vár a hazai gyógyturizmusra?

Dr. Vickó Ferenc: Hazánkban is alkalmazni kell a sikeresnek bizonyult magyarországi sablont

A tartományi kormány támogatásával a Turistička Prizma elnevezésű újvidéki idegenforgalmi szervezet az idén is megtartotta workshopokkal egybekötött idegenforgalmi tanácskozását a Master Központban. A konferencia témája az volt, hogyan lehet egymáshoz közelebb hozni az egészségügyet és az idegenforgalmat, a munkában pedig részt vettek egészségügyi intézmények, rehabilitációs központok, gyógyfürdők tisztségviselői, a többi között a magyarországi, makói Hagymatikum képviselői is.
A konferencia jó alkalom a kapcsolatkeresésre, kínálat bemutatására is.
A hazai gyógyturizmus helyzetéről, előbbre vitelének lehetőségeiről, a magyarországi jó példákról a helyszínen dr. Vickó Ferenc, a szerb kormány egészségügyi minisztériumának államtitkára nyilatkozott, aki elismerte, hogy a szerbiai egészségturizmus nincs túl rózsás helyzetben, de az is nagy dolognak számít, hogy egyáltalán lépések történtek a körülmények javítása érdekében.

– Megpróbáltuk olyan irányba terelni a dolgokat, hogy végre előnyössé váljék a helyzet számunkra. Egyszerűen megkíséreltük átmásolni a már létező, magyarországi sablont. Magyarország a Széchenyi Kártya révén egy olyan szintre tudta emelni gyógyturizmusát, hogy a környező államok most nagy irigységgel tekintenek rájuk. A fejlődésnek köszönhetően Magyarország most az európai államokból vonzza a turistákat, a környező államok turistáira is ilyen hatással van, hiszen a szerbiai látogatók is benne vannak az első tízben, ami a Magyarországra látogatók származási helyét illeti.
Szerbia nem titkolt célja átbillenteni, vagy legalábbis kiegyenlíteni ezt a mérleget, hangsúlyozta Vickó, annak érdekében, hogy országunk is felzárkózzon a kínálat terén. Egy évvel ezelőtt már tárgyaltak a magyar tárcavezetőkkel arról, milyen lépések voltak szükségesek ennek az eredménynek az eléréséhez. A tanácskozáson kiderült, hogy éppen az említett kártya gyakorolta a legnagyobb hatást a fejlődésre, aminek köszönhetően egyre több pénzt tudtak irányítani az ágazat további fejlesztésére.

– Hasonló akcióval álltunk elő Szerbiában, a jól ismert utazási utalványok nyújtotta kedvezmény szavatolásával. Már most javulás észlelhető, nőtt a látogatók száma, jó felé haladnak a dolgok, de az a véleményem, hogy valódi előrelépést úgy lehetne elérni, ha a jól működő cégeknek is lehetővé tennénk, hogy ezekre az utalványokra, kártyákra befizethessenek bizonyos összeget, ezért adókedvezményben részesülnének, s egyúttal fejlesztenék is a hazai turizmust, azon belül pedig az egészségturizmust – magyarázta az államtitkár.
Mint mondta, ki kellene használni a vajdasági, meglehetősen jó minőségű gyógyvizeket. Ezek, mint mondta, nem maradnak el a magyarországiak mögött, sőt egészen különleges és egyedi gyógyvizeink is vannak, amelyek egyelőre nem kapnak elegendő figyelmet. Példaként a pacséri „sósfuratot” említette, mely európai szinten is kiemelkedik a többi gyógyvíz közül.
– Stratégiára van tehát szükség, és a meglévő tartalmak, kapacitások bővítésére. A magyarországi példát alkalmazni kell, s így eljuthatunk arra a pontra, amikor még többet fektethetünk be az egészségügyi idegenforgalom fellendítésébe, az ehhez az ágazathoz tartozó intézmények fejlesztésébe. Manapság Mórahalmon már szerb nyelven is szót lehet érteni, annyi a hazai turista, ha hétvégi pihenésről van szó, sokan indulnak el a rövid határon túli útra. Azok, akik nem kedvelik a tumultust, messzebbre is készek utazni. Ebből is látszik, sietnünk kell az ágazat fejlesztésével – hangsúlyozta az egészségügyi államtitkár Újvidéken.

Szerző (Forrás)
v-ár, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks