Ugrás a tartalomra

Miért késik az ingyenes gázvezeték?

A Szabadkai Gázművek a sürgős esetekben, és aki vállalja a földmunkálatok díját, szerződést köt, és megkezdi a gázvezeték ingyenes kiépítését

A Szabadkai Gázművek a nyilvántartásba vett 150 polgár közül, akik igényüket fejezték ki a gáz ingyenes bevezetésére, egyelőre csak azokkal köt szerződést, akiknek sürgős a gáz bevezetése. A gázművek hajlandó a munkát elvégezni, de a fogyasztóknak kellene vállalniuk az ásás költségét, amelyet a gázművek később sem tud megtéríteni. Miután a földmunkálatokra vonatkozó közbeszerzésről Belgrádban döntés születik, azután kerül sor szerződéskötésre a nyilvántartásban szereplő polgárokkal, akiknek ingyen bevezetik a gázt.

– A gáz bevezetésének költsége nyolcvannyolcezer dinár plusz áfa, azaz százötezer dinár. A Szabadkai Gázművek az idén a rendszerhez való ingyenes csatlakozás lehetőségét százötven polgárnak tervezte, akiket nyilvántartásba vettek, de szerződéskötésre még nem került sor, mivel Belgrádban még nem született döntés a földmunkákra vonatkozó közbeszerzési eljárásról, emiatt még nem kezdtük meg a polgároknak a gázvezetékre való ingyenes csatlakoztatására vonatkozó szerződéskötést. A vállalat kiírta a közbeszerzést a földmunkákra vonatkozólag, ki is választottuk a legkedvezőbb kivitelezőt, de a másik ajánlattevő jogvédelmi kérelmet adott át, emiatt a tárgy a köztársasági bizottsághoz került. Amíg nem születik Belgrádban döntés, addig a vállalat nem köthet szerződést a kivitelezővel az ásás elvégzéséről. Az ingyenes gázvezeték bevezetésére igényt tartó polgárok egy része jelentkezéskor jelezte, hogy nincs más fűtési lehetősége, az okok között általában egy másik tüzelési rendszerről való áttérés szerepelt. Annak ellenére, hogy önhibánkon kívül nem tudtuk ingyenesen bevezetni az említett százötven háztartásba a gázt, hajlandóak vagyunk segíteni a százötven jövendőbeli fogyasztó közül azoknak, akiknek nincs más fűtési lehetőségük, és emiatt választották a gázfűtést. Azokkal a polgárokkal, akik vállalni tudják, hogy a gázvezeték lefektetésére szükséges licenccel rendelkező cég által elvégeztetik a földmunkálatokat a saját költségükön, majd az ezzel a céggel kötött szerződést felmutatják nálunk, szerződést tudunk kötni, és ingyenesen rákapcsoljuk az új fogyasztót a hálózatra. Ebben az esetben a gázműveknek a földmunkálatok költségeit sajnos nincs módjában a későbbiekben megtéríteni a fogyasztónak – mondta Ződi Ildikó, a Szabadkai Gázművek megbízott igazgatója.

Október elsejétől a gáz ára az eddigi 33,72 köbméterenkénti árról 33,73 dinárra változik, de drágulás az idén nem várható, tudtuk meg az illetékesektől.

– A gázművek a múlt évet 87 601 655,12 dináros nettó nyereséggel zárta, ennek hetven százalékát, 61 millió dinárt a városi büdzsébe kellett befizetni, tehát a vállalatnak 26 millió dinár maradt beruházásokra. Ebből a nyereségből finanszírozzuk többek között a 150 ingyenes rákapcsolódást – mondta Kern Sólya Mária, a gázművek ügyvezető igazgatója, majd a fűtési idény kapcsán elmondta, hogy dolgozóik folyamatosan ellenőrzik a fogyasztóknál a rendszert, ha esetleg valamilyen rendellenességet észlelnek, arra felhívják a figyelmet, felkérik őket a hiba mielőbbi kiküszöbölésére, ugyanis a fogyasztók biztonsága a legfontosabb.

A gázfűtés előnye, hogy a fogyasztó egyedül tudja szabályozni a fogyasztást, csökkentheti a hőfokot azokban a helyiségekben, amelyeket kevésbé vagy egyáltalán nem használ, ezáltal jelentősen csökkenhet a fizetendő összeg.

– A gázművekben mintegy kilencvenszázalékos a szolgáltatási díj beszedése, köszönhető ez többek között annak, hogy követjük a fogyasztást, és legfeljebb két hónapos fizetési késedelmet tolerálunk, ez egy olyan rendszer, ahonnan könnyűszerrel lekapcsolhatók a nem fizető fogyasztók. Nagyobb tartozások esetén a fűtési idény kezdetéig ezek a fogyasztók háromhavi részletben törleszthették tartozásukat – mondta az ügyvezető igazgató.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Paszterkó Erika
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks