Ugrás a tartalomra

Megbízható vasúti összeköttetés Szabadka és Zenta között

Kern Imre: Mindent el kell követni a szociális szempontból is fontos vasútvonalak fenntartásáért, még akkor is, ha azok nem nyereségesek

A Szabadka–Zenta–Nagykikinda-vasútvonalon a zentai önkormányzat kezdeményezésére a Srbijavoz szerbiai vasútforgalmi vállalat egy új, Oroszországtól vásárolt dízelmotorvonatot állított szolgáltba. Mint arról beszámoltunk, a zentai önkormányzathoz csatlakozott Szabadka, Magyarkanizsa, Törökbecse, Nagykikinda és Csóka is annak érdekében, hogy ez az elképzelés megvalósulhasson és hogy ne fenyegesse megszűnés veszélye az említett vonalat, mely a felsorolt településeket érinti.

– Új szerelvényről van szó, mely most érkezett meg Oroszországból. Egy több projektumot is átfogó hitelcsomag keretében az állam összesen 27 ilyen orosz vonatot szerez be, mostanáig négy érkezett meg hazánkba. Az orosz fél szerződésbe foglalt kötelezettsége minden hónapban két új szerelvény leszállítása. Az év végéig tehát körülbelül mind a 27 vonat megérkezik Szerbiába – számolt be a megvalósítás részleteiről lapunknak adott nyilatkozatában Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastrukturális államtitkár.

Az új motorvonatok felváltják a régi, tulajdonképpen már hatvan éve üzemelő sínbuszokat, kényelmes utazást tesznek lehetővé – tette hozzá Kern.

– Ami még lényegesebb, az az, hogy az említett vonalon rendszeressé válhat a közlekedés, az elmúlt években ugyanis sűrűn állt elő olyan helyzet, melyben a sínbusz meghibásodása miatt kimaradtak járatok akár egész napokra is. Tegnap a helyszínen voltunk, beszélgettünk az utasokkal, a vasútvállalat személyzetével.

Azt tapasztaltuk, hogy már az első napokban is lényegesen nőtt az utasok száma. Mindenki azt kérdezte, mennyire számítanak a tervezett indulások biztosnak. Remélem, hogy új szerelvényekről lévén szó, már nem fogja semmi sem veszélyeztetni a közlekedés folyamatos fenntartását, a menetrend betartását. SZÁZZAL IS MENNÉNEK, DE…

Mint Kern elmondta, olyan modern szerelvényekről van szó, melyekben kivetítőtáblák, hangosbemondók is vannak, követni lehet, melyik a soron következő állomás, mikor ér oda a vonat. Az utasokat tehát könnyebb ekképp tájékoztatni.

– A vonatok biztonságikamera-rendszerrel is fel vannak szerelve, ami megakadályozza, hogy megrongálják az új szerelvényeket, kárt tegyenek a berendezésben. Száz kilométeres óránkénti sebességgel képesek közlekedni, sajnos ezen a szakaszon ilyen sebességet a vágányok életkora miatt már nem lehet elérni.

 NE CSAK A PROFITOT NÉZZÉK!

Az államtitkár kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség napokban közzétett választási programjának első pontjában szerepel egy olyan kitétel, amely köztársasági és helyi önkormányzati szinten is hangsúlyozza azt a kiállást, melyet e vasútvonalak fenntartása érdekében talál fontosnak a párt.

– Síkra szállunk azért, hogy az esetleges felszámolásoknál sem csupán a gazdaságosságot vegyék figyelembe, hanem olyan egyéb körülményeket is, mint amilyen a szociális vonatkozás. Ezen a szakaszon például a vasút sokkal olcsóbbnak számít, mint az autóbusz. Ezért nem fér ahhoz kétség, hogy amennyiben újra rendszeressé válnak ezek a járatok, s megfelelő vonatok szállítják az utasokat, akkor sokkal tömegesebb lesz az érdeklődés is irántuk, visszatérnek azok a polgárok, akik időközben kénytelenek voltak egyéb lehetőséget választani.

AZ ÖNKORMÁNYZATOK IS LÉPHETNEK AZ ÜGY ÉRDEKÉBEN

Mint mondta, folynak a megbeszélések arról, hogy egy karbantartási projektum keretében hogyan lehetne jobb vasúti utazási körülményeket szavatolni Szabadka és Zenta között, s reményének adott hangot, hogy a következő időszakban ezek a tárgyalások is sikerrel fejeződnek be. Aláhúzta: a VMSZ főbb céljai közé tartoznak ezek a törekvések, melyeket meg is valósítanak, ha olyan eredményeket érnek el a választásokon, amilyeneket szeretnének.

– Az önkormányzatok is hozzájárulhatnak olyan vasúti összeköttetések fenntartásához, melyek nem számítanak kifizetődőnek a vasúti társaság számára. Tárgyalások folynak arról, hogy a jövőben a szóban forgó hat önkormányzat (Szabadka, Magyarkanizsa, Törökbecse, Nagykikinda, Csóka, Zenta) szerződést írjon alá a vasútvállalattal arról, hogy állják a vállalat költségeinek egy részét támogatások révén, vagy bizonyos utaskategóriák, például diákok, egyetemisták, nyugdíjasok, kórházi ellátásra szorulók utazási költségeinek a megtérítése révén.

A következő hetekben maga a szerződés még nem készülhet el, de remélem, hogy egy protokollt legalább alá tudunk majd írni arra vonatkozólag, hogy szükségesnek tartjuk a szerződés mielőbbi kidolgozását. A vasúti társaság jó szándékát már tulajdonképpen azzal jelezte, hogy tegnapelőtt leszállította az új orosz dízelmotorvonatot – értékelte nyilatkozatában Kern Imre államtitkár.

Mi újság a Belgrád–Budapest-vasútvonal projektumával?

Kérdésünkre válaszolva Kern Imre közölte, hogy folyamatban van a tervezési-előkészítési munka, amely nélkül nem vehetik kezdetüket a munkálatok.

– Tudom, ez nem olyan látványos, mint maga az építkezés, viszont ennek ellenére nagyon fontos szakaszát jelenti a projektumnak. Készül a területrendezési terv. Már elkészült az Európai Unió által pénzelt több megvalósíthatósági tanulmány és ötletterv. A minisztériumon belül működik egy tervfelülvizsgáló bizottság, most e testület előtt van az elképzelés, véleményezésre és jóváhagyásra vár. Amikor ez a lépés is megtörténik, akkor elmondhatjuk, hogy megvan az alapja a részletesebb területrendezési tervnek, mely nélkül nem léphetünk tovább. Ennek a befejezése az év közepére várható – jelentette ki Kern.

Mint magyarázta, ennek a területrendezési tervnek az alkalmazásához a kormány által adott jóváhagyásra is szükség lesz, s mivel most kiírták a választásokat, a kormány pedig technikai mandátumba lépett, jelenleg nincs felhatalmazása egy ilyen döntés meghozására. Az új kormányra kell tehát várni.

 A HATÁRIDŐK NEM VÁLTOZTAK

– Folynak az előkészületek a kivitelezési szerződés megkötésére. Ez, mint tudjuk, egy Magyarországgal közösen végrehajtandó projektum. A koordináció állandó a Magyar Államvasutakkal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. A szerb–magyar gazdasági vegyes bizottság ma és holnap zajló ülését is ki fogjuk használni arra, hogy a MÁV szakembereivel tárgyaljunk, egyeztessünk és megvitassuk a további lépéseket. A kivitelezési munkálatok kezdetének határideje nem változott.

– Továbbra is az a megállapodás érvényes, melynek értelmében az év végéig el kellene, hogy kezdődjenek a munkálatok. Ennek az elhatározásnak a fényében igyekszünk úgy intézni az előkészületeket, hogy a határidő ne tolódjon.

Az Ópázova és Újvidék közötti szakaszon talán még ennél is korábban megkezdődnek majd a munkálatok, melyek ilyen összetettnek számítanak. Három nagy viaduktot kell építeni, illetve alagutat kell fúrni a vasút számára a Fruška gora alatt. Mivel két külön sínpár lesz lefektetve, így e munkálatok gyakorlatilag megkétszereződnek: hat viaduktra és két alagútra lesz voltaképpen szükség.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát