Ugrás a tartalomra

Közös szerb-magyar kormányülés Budapesten

Áder János, magyar köztársasági elnök után a szerb kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott. A parlament előtti díszfogadás után elkezdődött a két kabinet második közös kormányülése. Valamennyivel 10 óra után Budapesten a parlament előtt sorakoztak fel a magyar és a szerb kormány miniszterei.

Aleksandar Vučić és Orbán Viktor megérkezésekor a Kossuth Lajos téren felcsendült a szerb, majd a magyar himnusz is. A katonai felvonulás melletti fogadtatás után a két miniszterelnök köszöntötte a szerb és a magyar államvezetés tagjait.

A második közös kormányülésén a szerb államvezetésből részt vett Ivica Dačić külügyminiszter, Zorana Mihajlović, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter, Kori Udovički, államigazgatási és önkormányzati miniszter, Željko Sertić, gazdasági miniszter, Dušan Vujović pénzügyminiszter, Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, Aleksandar Antić energetikai és bányászati miniszter, Nikola Selaković, igazságügyi miniszter, Nebojša Stefanović, belügyminiszter, Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, Vanja Udovičić, ifjúsági és sportminiszter, Bratislav Gašić, védelmi miniszter, Srđan Verbić, oktatási miniszter, Jadranka Joksimović, az európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Velimir Ilić, tárcanélküli rendkívüli helyzetekkel megbízott miniszter is.

A magyar kormányból Orbán Viktor miniszterelnök mellett jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Hende Csaba honvédelmi tárcsavezető, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter valamint Seszták Miklós magyar nemzeti fejlesztési miniszter. A két kormány tárgyalásain jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

A több órás tárgyalások után a két kormány több megállapodást is aláírt. Ezek az infrastruktúrára, fejlesztésekre, tudományra és oktatásra, valamint Szerbia európai integrációjára vonatkoztak.

Együttműködési megállapodást írt alá Srđan Verbić szerb oktatási miniszter és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. A megállapodás a kultúrára, oktatásra és tudományügy fejlesztésére vonatkozik a két ország között.

Jadranka Joksimović európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a 2010-ben aláírt külpolitikai egyetértési nyilatkozat és a Szerbia európai integrációs támogatásáról szóló nyilatkozat módosítását írták alá.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a két ország közötti fejlesztésekre vonatkozó egyetértési nyilatkozatot írt alá.

Majd végül a két miniszterelnök, Aleksandar Vučić és Orbán Viktor szándéknyilatkozatot írt alá az infrastrukturális fejlesztésekről.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks