Ugrás a tartalomra

Két hét alatt tízezer érdeklődő

Február 4-én a Prosperitati Alapítvány szabadkai irodájának megnyitásával kezdődött Vajdaság-szerte a Magyarország kormánya által jóváhagyott gazdaságélénkítő támogatás részleteinek ismertetése. A tájékoztató rendezvényeken tapasztaltakról, a lakosság körében megnyilvánult érdeklődésről, a pályázati feltételekről és a terepen tapasztalt problémás kérdésekről Fejsztámer Róbertet, az alapítvány által felkért gazdasági szakértőt kérdeztük.

Az alapítvány képviselői hány helyen mutatkoztak be eddig, és hogyan fogadja a lakosság a lehetőséget?

– Az alapítvány a VMSZ segítségével szervezett lakossági fórumokon mutatja be a pályázati lehetőségeket, az első kör 10 pályázati kiírását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt 2 hét alatt 54 településen és 63 rendezvényen mutatkozott be az alapítvány, melyeken összességében csaknem 10.000 személy hallgatta végig a fejlesztési lehetőségeket. Minden fórumon nagy volt az érdeklődés, hiszen vissza nem térintendő támogatásokról beszélünk, amelyekre a gazdasági élet minden területén nagy szükség van.

A lakossági fórumok, a tájékoztató rendezvények látogatói többnyire felkészülten, immár konkrét kérdésekkel érkeznek. Melyek azok a gyakorlati tudnivalók és visszatérő kérdések, amelyekre szeretnének választ kapni?

– Vegyesen érkeznek az érdeklődők, hiszen vannak olyanok, akik konkrét pályázati témakörhöz fűznek kérdést, és látszik, hogy előtte tájékozódtak, és vannak olyanok, akik csak informálódni jönnek, hiszen még a pályázati felhívásokat sem tanulmányozták át részletesen. A legtöbb kérdés az eszközvásárláshoz kötődik. Ezen belül az előszámla biztosítása és érvényességi ideje, a garanciális időszak és a használt gépek behozatala a legtöbbet ismételt kérdéssor. Emellett természetesen kérdések hangzanak el tenyészállat-vásárlás és a házvásárlás kapcsán is. Ezekre a felvetésekre reagálva az alapítvány a saját honlapján megjelentette a válaszokat a leggyakrabban feltett kérdésekre, Ezek állandóan bővülnek, és már több mint 40 kérdés és válasz szerepel a honlapon, hogy segítse a pályázók eligazodását. A honlap címe: http://www.prosperitati.rs/gyik, amelyet mindenkinek a figyelmébe ajánlok.

A hitelek és támogatások melyik formája iránt nyilvánul meg a legnagyobb érdeklődés, és egy személy indulhat-e egyidejűleg több pályázaton?

– Ebben a kiírásban nem beszélünk hitelekről, csak és kizárólag vissza nem térítendő támogatásokról. A legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági gépek iránt van. Ezt követi a házvásárlás és a vállalkozók számára kiírt eszközbeszerzés. Egyébként minden természetes (mezőgazdasági termelő) és jogi személy csak egy pályázatot nyújthat be pályázati körönként. Ez azt jelenti, hogy ki kell választani a 10 pályázati kiírásból, hogy melyik az az egy, amelyikre be szeretnék adni a pályázatot. Természetesen minden pályázati körben újra lehet majd pályázni. Tehát a 3 év alatt megjelenő 8-9 pályázati kör esetén lehet, hogy lesznek olyan pályázók, akik mindenhol megtalálják a számításaikat, és potenciálisan nyerhetnek is. Így szeretnénk segíteni azokat is, akik most kezdenek vállalkozást építeni.

A pályázatok megfogalmazói és a pályázni vágyók is bizonyára a helyszínen, éppen ezeken az összejöveteleken döbbennek rá a pályázati kiírást, megfogalmazást érintő problémás kérdésekre. Melyek ezek a nehézségek, és van-e még lehetőség módosításukra?

– A pályázati kiírásokon nem módosítunk, pont azért, hogy ne zavarjuk össze a pályázókat. A pályázatok beadását követően, az elbírálás és jóváhagyás után, sor kerül majd a szerződéskötésre az alapítvány és a pályázók között. Ez a szerződés fog minden problémás kérdést rendezni és szabályozni.

Milyen hasznos útmutatóval tud szolgálni azok számára, akik részt vennének a pályázatokon?

– Egyrészt mindenkit bátorítok és arra biztatok, hogy próbálkozzon a pályázással. A pályázati felhívást és a szabályzat szövegét úgy állítottuk össze, hogy könnyen értelmezhető legyen, a pályázati űrlap pedig egyszerűsített, alapkérdésekkel, üzleti terv kidolgozására nincs szükség. Ha valaki mégis elbizonytalanodik, akkor ott van a 8 térségi iroda, melyek minden munkanapon 9 és 15 óra között fogadják az érdeklődőket. Másrészt pedig idejében kezdjenek hozzá a kötelező dokumentumok összegyűjtéséhez, hiszen hosszúnak tűnhet a 30 nap. Ha valaki azonban elfelejt valamit, vagy nem készül el idejében valamelyik dokumentummal, könnyen kicsúszhat a március 31-ei beadási határidőből.

A magyarországi terület- és gazdaságfejlesztési program elsősorban a fiatalság itthon maradását, szülőföldön való boldogulását szolgálja. Esetükben mekkora gondot jelent az, hogy annak ellenére, hogy többnyire a családi gazdaságon tevékenykednek, de a családi föld nem a saját, hanem szüleik tulajdonát képezi. Magyarán, gondot okoz-e, ha nem a pályázó, hanem más a bejegyzett gazdaság hordozója?

– Ezt a kérdést rossz oldalról közelítjük meg. A program mindenkinek szól, aki a feltételeknek megfelel, nem teszünk különbséget fiatal és idős gazda, illetve vállalkozó között. Ugyanakkor erre a konkrét kérdésre a válasz az volna, hogy csak a bejegyzett gazdaság hordozója pályázhat, tehát vagy a szülőnek kell beadnia a pályázatot, vagy egyszerűen csak vezessék át a családi gazdaságot a gyermekre.

Pályázhatnak-e azok a fiatalok, akik munkaviszonyban vannak, de emellett a mezőgazdaságban is tevékenykednek?

– Természetesen, az egyik nem zárja ki a másikat. A lényeg, hogy hivatalos, bejegyzett gazdasággal vagy működő vállalkozással lehet pályázni. Ha valaki annyira ügyes és nagy teherbírású, hogy mindkét helyen megfelelően tud teljesíteni, ezt csak támogatni lehet.

Szerző (Forrás)
kz, Magyar Szó (Fotó: Dávid Csilla)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben