Ugrás a tartalomra

Intervju: Ištvan Pastor, lider Savez vojvođanskih Mađara

Kad je bilo potrebno, Vučić se javljao

Teško mogu da zamislim vojvođanski parlament ili pokrajinsku izvršnu vlast u kojoj ne bi bilo dve autohtone vojvođanske stranke – SVM i LSV

Zadovoljni smo saradnjom sa SNS-om u prethodne dve godine, ne zato što su realizovani svi ciljevi, već zato što smo prihvaćeni kao ravnopravni partneri, što postoji odlična komunikacija, ne samo između mene i Aleksandra Vučića već na svim nivoima, a to nam je omogućilo da svaki potencijalni problem brzo i dogovorom rešimo, kaže Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara. On ističe da su ovo i razlozi što SVM želi nastavak saradnje sa SNS-om posle izbora.

    Ističete partnerski odnos u prvi plan, znači li to da kod ranijih partnera, a podržavali ste vladu DS-a, niste imali takav tretman?

Moram, pre svega, da kažem da je velika razlika u načinu komunikacije, u neposrednosti i intenzitetu komuniciranja po potrebi. To ne znači da se svaki dan viđam sa predsednikom SNS-a, ali kada je potrebno da se čujemo, da razmenimo informacije, u tom momentu se komunikacija ostvaruje i funkcioniše veoma efikasno. Tako nešto nismo imali sa prethodnim koalicionim partnerima, uključujući i činjenicu da nisam znao ni broj mobilnog telefona. Može to nekom da izgleda kao nevažna stvar, ali u određenim momentima to može da bude veoma važno.

   Sa Vučićem niste imali problem...

Ne, ali ono što je možda još bitnije, ta komunikacija nije funkcionisala samo između mene i Vučića, nego je bila dubinska između stranaka, a mi smo u koaliciji i u mnogim lokalnim samoupravama. Kad komunikacija funkcioniše, to je dragoceno.

   Ima li nešto čime niste zadovoljni?

Ima puno toga, ali to nema veze sa kvalitetom partnerstva, već sa objektivnim okolnostima. Na kraju krajeva, svi mi želimo uvek više nego što je realno moguće ostvariti. Strahovito mnogo toga je urađeno, rešeno, ali ima dosta toga što treba rešavati i u tom smislu ste i zadovoljni i nezadovoljni. Ali nezadovoljstvo se ne odnosi na partnerstvo, već na zajednički preduzete obaveze u rešavanju niza pitanja.

  Očekujete saradnju sa SNS-om i na pokrajinskom nivou, ukoliko LSV Nenada Čanka, koji u      Vojvodini uvek dobro prolazi, bude deo te vlasti, hoće li vam to biti problem, jeste li izgladili međusobne nesuglasice?

Situacija je korenito promenjena u poslednoj godini dana. Svi nesporazumi koji su nastali, pa čak i permanentno generisani od treće strane, prevaziđeni su. Nezavisno od ovog odnosa između SVM-a i LSV-a, mislim da su to autohtone vojvođanske stranke, koje su opstale i nešto znače u političkom životu i teško mogu da zamislim vojvođanski parlament ili pokrajinsku izvršnu vlast u kojoj ni bi bilo ove autohtone vojvođanske stranke, ili da ne mogu da nađu zajednički imenitelj sa onim partnerom koji će posle izbora biti većinski partner. Bilo bi veoma bitno da ce nađe zajednički imenitelj i oko nadležnosti, finansiranjai budućeg ustavnog statusa Vojvodine...

  Kako bi po SVM-u trebalo da bude rešen ustavni status Vojvodine?

Mi zastupamo ista programska opredeljenja o tom pitanju već 22 godine. U odnosu na ta opredeljenja, novina je, što smo izneli u Skupštini Srbije u okviru radne grupe za reformu političkog sistema, to što bismo hteli da se sistemskim zakonima, koji bi se donosili kvalifikovanom većinom u republičkom parlamentu, reše sva pitanja u vezi sa nadležnošću i finansiranjem Vojvodine. Voleli bismo da postoje ti zakoni sa kojima bi zakonodavac svaki put usaglašavao svaki zakonski projekat koji se tiče određenih pitanja AP Vojvodine, kao što se to čini u odnosu na Ustav Srbije.

  Pored podrške većem uključivanju nevladinog sektora u proces evrointegracija, rekli ste da bi Skupština APV trebalo da bude aktivnije uključena u ovaj proces, kako?

Pitanje evrointegracija trebalo bi da bude prisutnije operativnije, a danas je ono prisutno više kroz političku demagogiju i fraze. S druge strane, mislim da bi skupštinski odbori trebalo da se bave sadržajem pregovaračkih poglavlja. Tu vidim i značaju ulogu civilnog sektora u najširem smislu. Što se tiče Skupštine APV i skupštinskih odbora, moram da kažem da se tu kreće skoro od nule i tu treba napraviti velike iskorake u odnosu na poljoprivredu i niz drugih pitanja...

  Mislite na održavanje zajedničkih odbora obe skupštine?

To bi sigurno doprinelo razumevanju, ali i manje od toga bilo bi dovoljno, to je komunikacija, lični kontakt. Nažalost, u protekle dve godine, po mom saznanju, nije bilo neposrednog kontakta između resornih segmenata izvršnih vlasti. Bilo je dopisivanja, poruka, a ja mislim da je strahovito bitno da na nivou izvršne vlasti postoji komunikacija, da razgovaraju resorni ministri sa resornim pokrajinskim sekretarima. Moram da kažem da sam ja kao predsednik pokrajinske skupštine bio u drugačijoj poziciji – kad god sam hteo imao sam komunikaciju i sa resornim ministarstvima i sa republičkom skupštinom. Ako nema iznošenja stavova, pa makar bili i različiti, u većoj, ili manjoj meri, problemi se jednostavno ne mogu rešavati...

  Izgleda da se Srbi i Mađari bolje razumeju, nego Srbi međusobno...

 Taj princip važi i kad su u pitanju međusobni odnosi Mađara (smeh).

  Kad smo kod tih odnosa među Mađarima, hoće li na vaš izborni rezultat uticati svađa unutar SVM-a, koja je rezultirala isključenjem priličnog broje članova?

To ćemo videti, a sasvim sigurno je da stranka mora da funkcioniše onako kako stranke funkcionišu. Bilo bi kobno, a to sam hteo da izbegnem, da u momentu kad treba da maksimiziramo izborni rezultat čekam ko će mi zabiti nož u leđa. Oni su u datom momentu izjavili da će samostalno na izbore, kao nevladina organizacija. Ja mislim da u takvoj situaciji čovek ne može ništa drugo nego da vam se putevi raziđu i da im poželite sreću. Pa da se na izborima odmerimo i da vidimo ko koliko kila ima (smeh).

  Verujete da će vaši birači umeti dobro da odmere?

Verujem, zato što iza nas stoji jedan ozbiljan rad, 23 godine rada i ove dve poslednje godine za koje možemo jasno da kažemo šta smo zacrtali i šta smo u te dve godine ostvarili. Oni mogu da ponude sebe kao alternativu za koju se ne zna ni ko je, ni šta je, ni gde, ni zašto ide. Mislim da će birači prepoznati SVM kao čvrst oslonac.

Szerző (Forrás)
Mirjana Čekerevac, Politika (Foto: Mađar so)
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát